duurzame kleding

10 Tips om je kleding duurzamer te maken

Je denkt er niet altijd bij na, maar de productie van kleding vraagt veel van het milieu. Kledingproductie leidt onder andere tot meer CO2 uitstoot, het draagt bij aan de vervuiling van de bodem en het water en het vergroot de plasticsoep.

Toch zijn er ieder seizoen weer nieuwe modetrends. Veel mensen houden van mode en we kopen met z’n allen veel en vaak nieuwe kleding. Al zouden we bij het doen van die aankopen maar een beetje meer rekening houden met duurzaamheid en het milieu, dan zouden we daar veel mee winnen. Verder maakt het ook uit wat je met je oude, gebruikte kleding doet.

#1 Informeer jezelf

Als je duurzame kleding wilt kopen, dan is het nodig om te weten welke stoffen milieuvriendelijk zijn en welke minder. Welke grondstoffen zijn er nodig voor het produceren van de stoffen, worden er bestrijdingsmiddelen en/of chemicaliën gebruikt en hoeveel water, energie en landbouwgrond zijn vereist.


Zo zijn de populaire textielsoorten katoen, polyester, wol en zijde niet de meest duurzame stoffen, een iets betere keuze is biologische katoen of linnen. Meer duurzame stoffen zijn bamboe, hennep en lyocell.

#2 Koop duurzame onderkleding en ondergoed

Iedereen draagt ondergoed en onderkleding. Bij de aanschaf heb je vaak de keuze om veel artikelen voor weinig aan te schaffen of om iets meer uit te geven en te kiezen voor meer kwaliteit, comfort en duurzaamheid.

Alle onderkleding van Bamboobasics.com bijvoorbeeld, is gemaakt van duurzame bamboe en biologische katoen. Bovendien kan je er kiezen voor seamless ondergoed, dus zonder naden. Dat zit beter en bovendien gaat er op die manier minder stof verloren bij de productie.

#3 Kies voor eco-bewuste merken

Steeds meer kledingmerken doen moeite om voor duurzame kleding te kiezen die op een eerlijke en menswaardige manier gemaakt is. Kledingmerken die dat doen laten dat duidelijk zien op hun etiket en/of website. Check ook de duurzaamheids- of ecolabels die bepaalde merken voeren.

#4 Onderhoud je kleding beter

Door je kleding beter te behandelen en te onderhouden, gaat het langer mee en heb je er langer plezier van. Was je kleding op lage temperaturen en zo min mogelijk. Wassen is op zich al niet goed voor het milieu, maar je kleding gaat er ook door achteruit. Houd je aan de wasvoorschriften, was je kleding binnenste buiten, doe je wasmachine niet te vol, droog je kleding aan de lijn en niet in de droger, enz. Vouw je kleding netjes op de naden en strijk ze voorzichtig.

Kleding niet in de droger drogen.

#5 Vermaak of repareer je oude kleding

Doe kleding niet meteen weg als er iets aan mankeert. Een naad of zoom die los is kan je makkelijk zelf repareren. Voor een kapotte rits moet je wat handiger voor zijn, of je laat het doen. Echte handige en creatieve mensen kunnen van oude kleding de leukste dingen maken.

#6 Koop vaker tweedehands of vintage kleding

Door tweedehands kleding te kopen verleng je de levensduur en dat is beter voor het milieu. Tweedehands kleding is bovendien vaak kleding van goede kwaliteit, als het goed genoeg is om voor een tweede keer aangeboden te worden. Kleding ruilen is ook een optie.

#7 Koop iets alleen als je zeker weet dat je het gaat dragen

En dan liefst niet één keer, maar vaak. Want zeg nu zelf, wie heeft er niet een paar kledingstukken in de kast die zelden of nooit gedragen worden? Als je bij het passen twijfelt, als iets niet helemaal lekker zit, als de kleur niet bevalt of als je iets wilt kopen wat je nog niet past omdat je eerst nog moet gaan lijnen…koop het niet. Koop alleen kleding waar je 100% tevreden mee bent.

#8 Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Verander je manier van kleding kopen. Bij mode geldt vaak dat goedkoop duurkoop is. Goedkope kleding gaat vaak minder lang mee, gaat eerder slijten of pillen, blijft minder mooi in de was, krimpt of het verliest zijn vorm. Kwaliteit is op het eerste gezicht niet altijd duidelijk te zien. Kijk goed naar het soort materiaal, de afwerking en of de stof bij uitrekken weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt.

#9 Koop minder kleding

Volgens Milieucentraal kopen we maar liefst gemiddeld 50 kledingstukken per jaar. Dat lijkt veel maar met ondergoed, sokken en schoenen erbij, kom je daar snel aan. Dat kan wel wat minder toch?

#10 Lever oude kleding in bij de textielbak

Doe kleding en andere textiel niet bij het afval maar deponeer het in de textielbak. Kleding dat in de textielbak wordt verzameld, wordt gesorteerd en waar mogelijk gerecycled.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *