huis aanpassen aan je levensfase

Zo worden jij en je huis samen oud

Er zijn mensen die graag en vaak verhuizen. Ze kopen steeds een huis dat past bij hun behoeften van dat moment.  

Er zijn ook mensen die liever in hetzelfde huis blijven wonen en het huis steeds aanpassen aan hun behoeften. Als je het goed aanpakt, kunnen jij en je huis heel goed samen oud worden. 

Alleen of samen

Als starter koop je alleen of als stel voor het eerst een huis. De kans is groot dat daar al je spaargeld aan op gaat. Als je een bestaand huis koopt, wil je het een beetje naar jouw smaak inrichten. Als je een nieuw en dus kaal huis koopt, dan ben je wat meer geld kwijt aan de aankleding, keuken en tuin.  

Gezinsuitbreiding

In veel gevallen komt er na verloop van tijd gezinsuitbreiding. Studeerkamers worden omgebouwd naar kinderkamers. En als er ruimte te kort is komt er misschien een dakkapel op het dak en wordt de zolder geïsoleerd en uitgebouwd en bij de woning getrokken. In die fase, van een jong gezin, wordt vaak ook de kamer uitgebouwd, zodat er ruimte is voor een eetkeuken of gewoon voor meer leefruimte op de begane grond. 

Kinderen gaan uit huis

Vroeg of laat is het zo ver. De kinderen gaat het huis uit om op eigen benen te staan. Dat is tenslotte de bedoeling van de opvoeding, om de kinderen zelfstandig te maken. In het begin komen de kinderen nog geregeld een weekendje thuis en daarvoor hebben ze hun slaapkamer thuis nog. Maar ook dat wordt meestal minder, vooral als ze een relatie krijgen.

De slaapkamers worden weer omgebouwd tot hobby-, logeer- of studeerkamer. Sommige mensen kunnen op dat moment het idee krijgen dat het huis te groot voor ze wordt. Soms wordt de zolder afgesloten zodat die niet meer schoongehouden of onderhouden hoeft te worden.

oudere in huis

Weer samen…

Je blijft dan uiteindelijke weer samen over. Het is nu de trend om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Mensen kunnen, zij het met wat hulp, oud worden in hun eigen huis. Daarvoor zijn dan meestal wel wat aanpassingen nodig.

Als er ruimte is, maken mensen hun slaap- en badkamer vaak op de begane grond. Of mensen installeren een traplift zodat ze tot op hoge leeftijd zonder moeite naar boven kunnen. Er zijn voor allerlei soorten trappen trapliften, zoals je kan zien bij 123 trapliften.

De badkamer wordt aangepast door handgrepen te maken bij douche en toilet of door een bad met lage instap te nemen. 

De tuin wordt onderhoudsarm gemaakt door materialen als kunstgras, grind en bestrating te nemen.

Op deze manier kan je misschien wel je hele leven in je huis blijven wonen. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *