7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Geen zin om tijd en energie in je tuin te steken?

Lees dan deze tips om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken.

1. Onkruidvrije voegen

Tegels en bestrating maken je tuin onderhoudsarm. Tenminste dat denk je. Want dan heb je een mooi terras, dan groeit er na verloop van tijd meer onkruid tussen de tegels dan in je tuin. Behalve dat het er niet uitziet kost het ook nog eens veel tijd om al dat onkruid weg te halen. Bovendien groeit het na een flinke regenbui meteen weer terug. Een oplossing is, om speciaal polymeer voegzand te gebruiken tussen de tegels. Dat zand bevat geen mineralen zodat de zaden van het onkruid niet kunnen ontkiemen en groeien. Het is eenmalig wat werk, maar dat scheelt je op den duur veel tijd en ergernis.

2. Neem kunstgras!

Wil je graag gras, maar heb je geen zin in eindeloos grasmaaien, verticuteren, bemesten en kalken, sproeien, onkruid en mos te verwijderen? Dan is kunstgras de uitkomst. Jaren geleden zag je nog van meters afstand dat het nep was. Tegenwoordig kan je kiezen tussen verschillende kwaliteiten (en kleuren) en kun je het niet meer van echt onderscheiden. Kijk voor verschillende kunstgrassoorten op kunstgras-grastapijt.nl. Kunstgras is ook een goed idee om bijvoorbeeld onder een trampoline te leggen of op andere schaduwrijke plekken, waar gras moeilijk groeit. Het is het hele jaar door mooi van kleur. Niet voor niets, zijn verschillende hockey- en voetbalverenigingen overgegaan op kunstgras.

verhoogde bakken voor onderhoudsvriendelijke tuin
bron foto: pinterest.com

3. Tuinieren in bakken en potten

Borders met planten in de tuin kunnen mooi zijn als je ze goed onderhoudt. In de praktijk groeit er veel onkruid tussen de planten en worden die planten ieder jaar groter zodat de border steeds breder wordt. Een oplossing daarvoor is om die borders te verhogen en in te sluiten met stenen of houten bielzen zodat een duidelijke grens ontstaat. Planten in potten staan ook leuk, ze worden niet snel te groot en zijn ook makkelijk te onderhouden.

4.  Mulch of grind

Mulch is een laag organisch materiaal, (boomschors, houtsnippers, gecomposteerde bladeren, enz.) waarmee je de grond rond planten kunt afdekken. Een laag van een paar centimeter is voldoende en zorgt ervoor dat de grond vochtiger blijft en dat is goed voor de planten. Maar er groeit op den duur ook minder onkruid tussen je planten. Er zijn verschillende soorten mulch en ook verschillende kleuren verkrijgbaar. Grind is een andere optie maar dat is duurder en geeft je tuin gelijk een andere uitstraling.

vinca
Vinca of Maagdenpalm

5. Bodembedekkers

Zorg dat de ruimte tussen de planten zoveel mogelijk bedekt wordt door lage planten. Koop daarvoor snel groeiende bodembedekkers. Kies je voor groenblijvende bodembedekkers dan ziet het er in de herfst en winter ook gelijk wat minder kaal uit. Groenblijvende bodembedekkers zijn bijvoorbeeld Vinca (Maagdenpalm) of Bergenia (schoenlappersplant).

6. Geef alleen water als het echt nodig is

Als je water geeft, geef je niet alleen de planten die je in de tuin wilt water, maar ook het onkruid dat je niet wilt. Planten in potten en bakken hebben natuurlijk regelmatig water nodig. Vaste planten hebben alleen water nodig als er een lange droge periode is. Mulch (zie punt 4) helpt daarbij ook nog om het vocht langer vast te houden. Als je water geeft, doe dat dan heel gericht bij de planten die het nodig hebben en besproei niet de hele tuin.

7. Plan regelmatig kort onderhoud

Geen enkele tuin is helemaal zonder onderhoud. Maar als je bijvoorbeeld iedere week een kwartiertje plant voor wat onderhoud in de tuin, dan kom je een heel eind. Haal in die tijd wat onkruid weg, snoei een plant bij die te groot wordt, doe wat nieuwe planten in een pot of veeg wat losse bladeren en afval op. Af en toe wat kort onderhoud voorkomt dat het werk zich opstapelt en uit de hand loopt en bespaart op den duur tijd.

bron foto

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.