Verstopping in de wc oplossen

Een toilet betreft een sanitaire voorziening waar men niet zonder kan. Iedere woning is in Nederland dan ook uitgerust met minimaal één toilet. Wanneer er een verstopping in het toilet optreedt, kan dat dan ook vergaande gevolgen hebben. Het kan er namelijk voor zorgen dat het toilet onbruikbaar wordt. Het snel en vakkundig oplossen van een (beginnende) verstopping van het toilet is dan ook belangrijk.

Zo kun je de verstopping herkennen

Wil je voorkomen dat jouw toilet onbruikbaar wordt? Dan is het belangrijk om adequaat te handelen bij verstoppingen. Maar hoe weet je of je met een verstopping van het toilet te maken hebt? Er zijn diverse aspecten die kunnen wijzen op een verstopte wc. Hangt er altijd een sterke rioollucht in het toilet? Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Je hoort de riolering niet standaard in het toilet te ruiken. Daarnaast wijst water dat niet goed doorspoelt of omhoog borrelt op een verstopping. Bemerk je een van deze aspecten? Laat een rioolspecialist dan direct jouw wc ontstoppen. Door snel te handelen kun je ergere overlast voorkomen.

Hoe raakt een wc verstopt?

Dat een verstopping in het toilet vervelend is, staat vast. Het betreft een belangrijke sanitaire voorziening in huis. Als deze sanitaire voorziening door een verstopping wegvalt, tast dat je wooncomfort aan. Je voorkomt zo’n verstopping dus liever. Maar hoe raakt een wc eigenlijk verstopt? Een verstopping kan door meerdere oorzaken ontstaan. In sommige gevallen betreft de verstopping overmacht en had je deze simpelweg niet kunnen voorkomen. Maar bij een verstopt toilet blijkt vaak foutief gebruik de oorzaak van de verstopping. In dit geval kun je de verstopping dus wel zelf voorkomen. Het is belangrijk dat je geen dingen in het toilet deponeert die niet in het toilet thuishoren. Ga je hier oplettend mee om? Dan verklein je de kans op een verstopping.

Wat kun je zelf precies doen?

Als je merkt dat jouw toilet verstopt raakt, wil je graag een snelle oplossing. Je wilt immers voorkomen dat het toilet volledig onbruikbaar wordt. Je kunt proberen om zelf de verstopping te verhelpen. Giet bijvoorbeeld heet water met soda erin door de afvoer. Hierdoor kunnen kalk en vetresten losweken. Werkt dit niet? Dan kun je ook een azijnoplossing erachter spoelen. Azijn werkt in combinatie met soda en heet water vaak goed bij het ontkalken van leidingen. Met deze onschuldige middelen kun je een kleine verstopping vaak wel verhelpen. Is het toch niet gelukt? Dan kun je uiteraard altijd een beroep doen op de rioolspecialist voor het ontstoppen van de wc.

  1. Water met soda is inderdaad een goede methode als je een verstopt riool hebt. Ik heb ook altijd een rubberen ontstopper in de badkamer staan, dit werkt ook. Preventieve controle voor je leidingen is natuurlijk het beste, want het komt altijd ongelegen als je riool verstopt raakt.

  2. Bedankt voor de goede tips om een verstopping op te lossen. In ons oude huis hebben we hier helaas regelmatig mee te maken. De truc van heet water en soda kende ik nog niet in combinatie met azijn, dat gaan we proberen. Daarnaast kreeg ik de tip om als dit vaak gebeurt, na te gaan denken over rioolrelining. Daar gaan we ook eens verder onderzoek naar doen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.