Nieuwe auto kopen. 6 Tips

Laatst bijgewerkt:

Sta je op het punt om een nieuwe auto te kopen? Dan zijn er wel wat dingen waar je van te voren over na wilt denken. Welke mogelijkheden heb je bijvoorbeeld met betrekking tot de autoverzekering, waar moet de auto allemaal aan voldoen en hoe zit het eigenlijk met de wegenbelasting? We geven je een aantal handige tips!

1. Wat zijn je behoeften?

Breng allereerst je wensen en behoeften duidelijk in kaart. Is het een auto voor het hele gezin, rijdt er regelmatig iemand mee, moeten er boodschappen mee kunnen of rijd je lekker alleen? Hoeveel zitplaatsen heb je nodig, hoeveel deuren vind je fijn en hoe zit het met de ruimte in de kofferbak? Wanneer je al je wensen en behoeften in kaart hebt gebracht weet je ongeveer welk type en model auto bij jou zou passen.

2. Hoe zit het met de verzekeringen?

Kijk vervolgens naar de mogelijkheden wanneer het de autoverzekering betreft en de mogelijke kosten die hieraan zijn verbonden. Heb je bijvoorbeeld een mooie tweedehands auto gevonden ter waarde van een paar duizend euro? Dan is een wa beperkt casco waarschijnlijk voldoende. Ga je daarentegen voor een nieuwe auto en ben je de eerste eigenaar? Dan wil je waarschijnlijk liever een all-risk verzekering en zijn de maandelijkse kosten alweer wat hoger.

3. Hoe hoog zijn de overige maandelijkse kosten?

Naast de verzekeringen komen er nog meer maandelijkse kosten bij een auto kijken. Denk bijvoorbeeld aan het brandstofverbruik, de wegenbelasting, de BPM en de bijtelling. Voordat je een definitieve keuze maakt is het belangrijk om al deze kosten voor jezelf op een rijtje te zetten zodat je ook weet wat je uiteindelijk maandelijks aan een specifieke auto kwijt zult zijn.

4. Probeer verschillende kanalen

Er zijn maar genoeg manieren om een auto te kopen: bij de garage, bij de dealer, of via (online) marktplaatsen. Probeer alle verschillende kanalen uit voordat je een definitieve keuze maakt; ieder kanaal komt namelijk met zijn eigen voor- of nadelen. Zo is een auto van een dealer vaak wat duurder, maar komt deze ook vaak met garantie.

5. Maak die proefrit!

Misschien wel het belangrijkste; maak die proefrit! Rijd over verschillende soorten wegen (snelweg, onverharde wegen en ga zo maar door) om een goede indruk van de auto, het comfort en het weggedrag te krijgen.

6. Neem de tijd om te onderhandelen

Waar je jouw nieuwe auto ook koopt: neem altijd de tijd om te onderhandelen. Of je nu onderhandelt om de prijs wat te laten zakken, of om wat meer gratis accessoires toegevoegd te krijgen; het is altijd de moeite waard!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *