Maak gebruik van de zon, die schijnt gratis op je dak!

Je wilt natuurlijk comfortabel wonen en niet bij elk apparaat dat je in huis gebruikt nadenken over de druk op de energierekening. Daarentegen zijn de energieprijzen de afgelopen tijd wel flink gestegen, waardoor je je misschien zorgen maakt of je de rekening wel kunt blijven betalen. Overweeg om een zonnesysteem te laten installeren. Daar haal je flink wat voordeel uit, waar we je graag wat meer over vertellen. Kies jij voor profijt op lange termijn?

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug

Wie investeert in zonnepanelen is daarvoor gemiddeld €3.500 tot €5.000 kwijt. Dat lijkt een hele investering ineens, maar tel maar eens uit wat je momenteel aan stroom betaalt in een jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld zes tot acht jaar, maar een systeem gaat veel langer mee, vaak minimaal twintig jaar. Daar heb je dus jaren profijt van. En dan hoef je je meteen niet meer druk te maken over die almaar stijgende energieprijzen.

De kosten van zonnepanelen zijn overigens afhankelijk van je huidige verbruik en het is slim om je te laten adviseren door een specialist. Om alvast een indicatie te krijgen van de kosten kun je de Dakscan doen bij aanbieder Sungevity. Die geeft een globale berekening op basis van je type huis en verbruik. Ze geven je ook gratis advies over het zonnesysteem dat goed bij je dak past.

Minder onkosten dankzij subsidie en btw-teruggave

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, krijg je in de meeste gevallen 21% btw terug bij de Belastingdienst. Momenteel kun je dit aanvragen via een formulier, maar naar verwachting wordt deze regel voor teruggave in 2023 afgeschaft en gaat de btw op zonnepanelen er al bij voorbaat af. Hoe dan ook, door een dergelijke regeling bespaar je al snel €1.000 op de rekening.

Daarnaast hanteren gemeentes diverse subsidieregelingen. Deze verschillen per gemeente en zijn vaak bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen. Naast zonnepanelen kun je denken aan het plaatsen van radiatorfolie, ledverlichting, de installatie van een warmtepomp, et cetera. Via de Energiesubsidiewijzer kun je razendsnel checken of er op jouw adres een aantrekkelijke regeling van toepassing is.

Financiering en waarde huis

Mogelijk twijfel je of het op dit moment financieel gezien interessant is om te investeren in zonnepanelen, omdat je nog niet zeker weet of je op korte termijn wilt verhuizen. Dit argument is gelukkig niet van toepassing, want uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen gemiddeld €7.000 in waarde stijgen na de aanleg van zonnepanelen. Dat is een hogere waardestijging dan de investering die je normaliter moet maken. Dus of je nu wel of niet wilt verhuizen, in principe behaal je sowieso voordeel met zonnepanelen.

Mocht je nu graag zonnepanelen willen maar kun je die investering niet in één keer maken? Overweeg dan een groene lening. Dit type lening is speciaal bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen. Verwacht een laag rentepercentage en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Zelfs hiermee kom je onder de streep vaak voordeliger uit dan wanneer je de zonnepanelen aan je neus voorbij laat gaan. Met deze aantrekkelijke leningsvoorwaarden wordt verduurzamen gestimuleerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *