Kies je de nieuwste, dure of een goedkopere smartphone?

Kies je de nieuwste, dure of een goedkopere smartphone?

Ben je toe aan een nieuwe smartphone dat is dat meestal iets om je op te verheugen. Tegelijkertijd kan je ook je hoofd breken over de vraag welke mobiele telefoon het beste bij je budget past. Geef je je geld uit aan dat nieuwe, net uitgekomen en dus dure topmodel of kies je voor de beste goedkope smartphone?

Ieder jaar komen er wel een paar topmodellen uit waar veel promotie voor wordt gemaakt. Je wordt dan enthousiast gemaakt voor nog betere opties, prestaties en mogelijkheden. Daarnaast komen er ook veel goede goedkopere budget modellen op de markt. Alleen wordt daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. De vraag is natuurlijk of goedkope smartphones het geld wel waard zijn.

Lees hieronder hoe je de beste goedkope smartphone kiest

Bekend of onbekend merk

Wie naar een goedkope mobiele telefoon op zoek gaat, zal kijken naar een model dat het meeste te bieden heeft. Je kan daarbij kijken naar budget telefoons van kwaliteitsmerken of naar mobiele telefoons van onbekende goedkopere merken. Over het algemeen kan je van een bekend en betrouwbaar merk als Samsung of Apple meer verwachten dan van onbekende goedkope merken. De bekende kwaliteitsmerken hebben tenslotte een naam hoog te houden. Ze zullen eerder een materiaal en onderdelen van goede kwaliteit gebruiken. Ook kan je bij A-merken een betere service verwachten wat betreft software- en beveiligingsupdates.

Prestaties

Het is niet zo dat een goedkope smartphone altijd onderdoet voor een dure wat betreft prestaties. Integendeel, de goedkopere toestellen hebben vaak prima specificaties en leveren goede prestaties. Vergelijk daarom eerst de verschillende budgetmodellen zodat je die met beste prijs-kwaliteitverhouding kan vinden. Let daarbij bijvoorbeeld op:

  • batterijduur
  • RAM-geheugen
  • kracht van de chipset, uitgedrukt in GHz
  • aantal GB voor opslag
  • schermresolutie
  • kwaliteit van de camera

Eigen voorkeur

De keuze voor een bepaalde smartphone hangt voor een groot deel van je eigen voorkeur en je gebruik af en van wat jij belangrijk vindt.

Batterijduur

De batterij van dure topklasse smartphones mag misschien beter zijn, maar door de hogere schermresolutie en prestaties wordt er vaak ook meer van de batterij gevraagd.

Prijsverschillen tussen topmodellen en budget smartphones kunnen tot in de honderden euro’s lopen. Mocht de kwaliteit van de batterij wat eerder achteruitgaan dan kan je de batterij prima laten vervangen en ook dan ben je vaak nog goedkoper uit. Je kan ook voor het geld dat je uitspaart, investeren in een goede powerbank.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen of werkgeheugen bepaalt hoeveel applicaties je tegelijk kan gebruiken. Wil je veel dingen tegelijk doen of gamen op je mobiel dan heb je dus meer RAM nodig. Gebruik je je smartphone alleen voor basis activiteiten dan kan je met minder RAM af en is 3-5 RAM voldoende. Ben je een meer dan gemiddelde gebruiker dan is een toestel met 6-8 RAM waarschijnlijk beter.

Chipset

De chipset of processor is het belangrijkste onderdeel van je mobiel die alles aanstuurt. Als je een snelle processor hebt dan werkt je smartphone snel en soepel. De kracht van de chipset wordt uitgedrukt in Ghz. Topmodellen hebben vaak een krachtiger chipset. Wil je zware 3D games spelen, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een zo krachtig mogelijke chipset. Voor normaal gebruik is een 2,4 GHz ruim voldoende.

Opslagcapaciteit

Wil je veel foto’s, filmpjes of documenten op je smartphone opslaan, dan heb je meer opslagcapaciteit nodig. Hoe hoger het aantal GB hoe meer je kan opslaan. Dure smartphones kunnen zelfs een TB (terabyte= 1000 GB) aan opslag hebben. Voor normaal gebruik is 256 of 512 GB meestal voldoende. Loopt je opslagcapaciteit vol, dan kan je altijd gegevens verplaatsen naar je laptop of in de cloud.

Schermresolutie

Hoe hoger de resolutie hoe meer pixels per inch (PPI) je smartphone kan weergeven, hoe beter. Budget smartphones hebben over het algemeen een wat lagere resolutie en hebben een wat minder scherp beeld. Als je geen zware games of films wilt afspelen, zal je er weinig last van hebben.

Camera

Budget smartphones hebben vaak ook meerdere camera’s met voldoende megapixels. Zoek en vergelijk voor goedkopere smartphones met de beste camera’s.

Conclusie

Als gemiddelde gebruiker kan je prima voor een goedkope smartphone kiezen als je geld wilt besparen of als dat beter bij je budget past.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *