kamer over

Kamer over in huis? Dit kun je ermee doen

Een kamer over in huis, het klinkt utopisch in een tijd dat velen überhaupt maar moeten afwachten of ze een huis kunnen kopen. Toch komt het voor dat mensen een huis aanschaffen en achteraf niet weten wat ze met één of twee extra kamers aan moeten. Voor dat luxeprobleem bestaan diverse oplossingen.

Hobby- en rommelkamer

Je kunt er bijvoorbeeld een multifunctionele ruimte van maken, eentje waar je zowel je hobby(‘s) bedrijft of spullen neerzet die je nergens kwijt kan maar wel vaak nodig hebt – zoals de stofzuiger, boodschappenkratjes of spullen die op reparatie of een opknapbeurt zitten te wachten. De inrichting is vanzelfsprekend afhankelijk van het soort hobby. Zo kan het een muziekstudio worden, een schilders- of knutselatelier of een werkplaats om de inspiratie die je op Pinterest op hebt gedaan de vrije loop te laten.

Verhuren

Het is niet de meest populaire optie, vooral vanwege de privacy. Maar gezien de al opgenoemde woningnood kun je er ook voor kiezen de kamer te verhuren. Je maakt iemand blij en verdient er een centje aan. Verdiep je in de wetgeving, kies je huurder zorgvuldig en spreek in het kader van de hashtag #doeslief een redelijke prijs af. Al moet je wel secuur zijn en de geschatte kosten van de energieleveranciers alsmede andere lasten hierin opnemen.

Logeerkamer

Een logeerkamer is een populaire optie voor een extra kamer en daarin kun je zowel je innerlijke gastvrijheidsgoeroe als interieurstylist kwijt. Het is wel raadzaam na te denken over hoe vaak er daadwerkelijk mensen zullen komen logeren. Is dit slechts enkele malen per jaar, dan is het zonde van de ruimte en kun je er misschien beter een kantoor van maken.

Kantoortje/thuiswerkplek

Wacht even: een kantoor, natuurlijk! In de periode dat van logeren helemaal geen sprake kon zijn, maar wel van thuis achter de computer zitten, hadden we massaal behoefte aan een eigen, liefst ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek. En die valt weer prima te combineren met een werkplaats voor digitale hobby’s, zoals diezelfde muziekstudio of plek om op je gemak foto’s te bewerken. Of eindelijk eens te beginnen aan de roman die al zo lang door je hoofd spookt. Een aparte computerkamer heeft de toekomst.

Relax-cave

Nu we toch de actualiteit erbij pakken; of de termen mancave en womancave nog wel zo gepast zijn, laten we in het midden. We noemen het gewoon een relax-cave. Is ook wel zo democratisch als je met z’n tweeën woont en allebei een plek wilt hebben om je terug te trekken met een bak chips, een drankje en je favoriete Netflix-serie of een interessante pot in de Champions League.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *