je eigen kleding maken
Foto:Flaxeco/Unsplash

Je eigen kleding maken is weer hip

Je eigen kleding maken is weer hip! Breien, haken en zelf je kleding naaien is weer helemaal populair. Het past ook in deze tijd waarin mensen graag hun eigen gepersonaliseerde kleding hebben. Je eigen kleding maken kan ook duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door de juiste materialen te kiezen of nog beter, als je oude kleding vermaakt of gebruikt om niets nieuws van te maken.

Uniek

Je zelfgemaakte kleding is uniek. Zelf als je niet je eigen patroon gebruikt, kies je toch je eigen materiaal en fournituren. Het resultaat is een kledingstuk dat verder niemand heeft. Maak het helemaal af met een kledinglabel om te laten zien dat het jouw zelf gemaakte product is. Er zijn stoffen labels die je in je kleding naait maar je kan ook je eigen ontworpen instrijklabel bestellen.

Hoe begin je ermee?

Voor breien en haken heb je niet veel nodig. Met een paar breipennen of haaknaalden, wat wol of katoen, kom je al een heel eind. Voor het naaien van kleding heb je wat meer nodig. Een naaimachine bijvoorbeeld. Voor rond de 150 euro kan je wel een redelijke naaimachine kopen voor een beginner. Maar je kan natuurlijk ook een naaimachine lenen of op zoek gaan naar een tweedehands naaimachine. Stof en fournituren zoals knopen, ritsen, band en garen kan je allemaal online kopen. Handig voor als je geen stoffenzaak in de buurt hebt.

Begin eenvoudig

Kies om te beginnen een eenvoudig kledingstuk zoals een sjaal om te breien of een rok om te naaien. Als je begint met iets dat te moeilijk is, kan dat ontmoedigend werken en geef je het misschien op. Als je de smaak te pakken hebt zul je steeds beter worden. Broeken en jasjes zijn leuk als je gevorderd bent.

Hoe kom je aan patronen?

Patronen vind je vaak bij webshops waar je materialen als wol of stof koopt. Verder zijn er boeken en tijdschriften met patronen van de laatste mode. Je zou ook een cursus patroontekenen kunnen volgen.

Geld besparen

Kleding is duur. Als je zelf kleding kan maken of vermaken, dan kan dat je geld besparen. Zeker als je van kleding die niet meer past of die plaatselijk versleten is, nog iets leuks weet te maken.

Leuke hobby

Zoals met veel dingen is het wel zo: je moet het leuk vinden. Als je met plezier naait, breit of haakt, dan kan je er een leuke hobby bij hebben. Van breien is zelfs bekend dat het goed voor je is. Door oefenen word je steeds beter. Je kan cursussen volgen, lid worden voor een brei-, haak- of naaiclub of het jezelf leren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *