Zelf een sjaal breien, zo doe je dat

Zelf een sjaal breien, zo doe je dat

Zelf breien is weer in. Ben je een beginner, dan is een sjaal het makkelijkst om mee te beginnen. Breien is bovendien ontspannend en je houdt er een leuke sjaal aan over.

Breien is leuk en ontspannend

Het leuk aan breien is dat je ondertussen nog naar muziek kan luisteren of naar een luisterboek of als je een beetje handiger wordt in breien, dan kan je het ook doen terwijl je tv kijkt of netflixt.

Wat heb je nodig?

Om een sjaal te breien heb je niet veel nodig:

  • Wol
  • Breipennen die passen bij de dikte van de wol

Katoen of wol?

Goedkope wol koop je bijvoorbeeld bij de winkels als de Action of de Zeeman. Wil je een speciale of echte wol of meer keuze in kleur, dan kan je in een (online) breiwinkel terecht.

De keuze in wol of katoen is groot. Voor je sjaal kan je allebei gebruiken. Echte wol is vaak wat duurder. Sommig wolsoorten kunnen kriebelen, dus let op als je daar gevoelig voor bent. Alpaca staat bekend als een wolsoort die niet kriebelt en hypoallergeen is.

Rondbreinaalden of rechte breinaalden?

In principe zijn rondbreinaalden handig voor truien, mouwen en halzen. Je kan ook een sjaal breien op een rondbreinaald, maar voor een sjaal zijn gewone rechte breinaalden waarschijnlijk handiger.

Hoeveel wol heb je nodig voor een sjaal?

Dat hangt van een paar dingen af. Ten eerste van de dikte van de wol, de dikte van de naalden die je gebruikt en van het aantal meters per bol. Op het etiket van een bol wol wordt altijd vermeldt:

  • hoeveel meter wol per bol
  • de dikte van de naald
  • hoeveel steken je moet opzetten voor 10 cm
  • hoeveel naalden je moet breien voor 10 cm

Soms wordt ook nog vermeld hoeveel gram je nodig hebt voor een damestrui maat 38-40. In dat geval kan je ervan uit gaan dat je ongeveer de helft nodig hebt voor een gemiddelde sjaal. Dus als je 8 bollen voor een trui nodig hebt, dan heb je er waarschijnlijk 4 nodig voor een sjaal. Wol te kort komen is heel vervelend, dus koop liever een bol extra dan te weinig.

Staat het er niet op? Ga er dan vanuit dat je 3-5 bollen nodig hebt voor een sjaal. Hoe dunner de wol, hoe minder je nodig hebt.

Welke steken gebruik je?

Een sjaal moet aan twee kanten mooi zijn. Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van steken.

Bij breien heb je twee soorten steken: recht en averecht. Bij recht breien krijg je het golfjes patroon. Door aan de ene kant recht en de andere kant averecht te breien krijg je het v-tjes.

Als absolute beginner kan je voor een sjaal in alleen recht gebreide steken kiezen. Je krijgt dan aan twee kanten golfjes.

Voor sjaals wordt vaak een patroon gebruikt van 1 steek recht, 1 steek averecht zodat de sjaal er aan twee kanten hetzelfde en leuk uitziet. 2 Steken recht, 2 steken averecht kan ook.

Gratis patronen voor een sjaal

Vind je het lastig om zelf iets te kiezen en volg je liever een patroon. Dan zijn hieronder een paar voorbeelden.

voorbeelden patroon sjaal.

Hier vind je de patronen.

patroon 1
patroon 2
patroon 3

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *