Hoe kies je een kraan voor je keuken of badkamer?

Hoe kies je een kraan voor je keuken of badkamer?

Nieuwe kranen koop je niet zo vaak. Pas als je een nieuwe keuken of badkamer aanschaft, ga je je erin verdiepen. En dan kom je erachter dat er ook trends in kranen zijn.

Kranen zijn belangrijker dan je denkt. Het is als schoenen bij een outfit. Goed gekozen kranen bij een keuken of badkamer zetten de puntjes op de i.

Het kiezen van een kraan

Een kraan doet veel voor de uitstraling van je keuken of badkamer. In de eerste plaats moet een kraan functioneel zijn en makkelijk in het gebruik en daarnaast mooi zijn. Wie een nieuwe keuken of badkamer uitkiest, kiest meestal eerst de materialen en stijl van de kastjes of wastafel, het aanrecht en de apparatuur en als laatste de kranen. En dat kiezen valt nog niet mee omdat er best veel factoren en mogelijkheden zijn waar je rekening mee moet houden

Hoogte

Je hebt hoge en lage kranen. Als je een kleine wastafel of gootsteen hebt, kan je beter een lage kraan kiezen. Hoe hoger de kraan hoe meer het spettert.

Hoge en lage keukenkraan van Grohe.

Hoe kies je een kraan voor je keuken of badkamer?

Vorm

Je hebt kranen met een ronde vorm, een vierkante U-vorm of een L-vorm. Als je een strakke, moderne keuken of badkamer hebt, dan past daar heel mooi een strakke vierkante kraan bij. Bij een klassiek interieur passen over het algemeen wat meer ronde vormen.

Kleur

De tijd dat kranen chroomkleurig waren is wel voorbij. Tegenwoordig heb je kranen in allerlei kleuren. Veel kleuren hebben ook een geborstelde versie, die wat matter en minder glanzend is. Kleuren die je nu veel ziet, zijn bijvoorbeeld:

  • Mat zwart – Mat zwart is al een tijdje een echte trend in het interieur. Mat-zwarte kranen passen bij een moderne keuken of badkamer
  • Wit – Bij een hele witte inrichting past een witte kraan
  • Antiek brons – Hoewel er ook moderne bronzen kranen zijn, passen ze het beste bij nostalgische keukens en badkamers
  • Nikkel – heeft een gelige gloed
  • Koper – past zowel bij moderne als klassieke keukens en badkamers.
  • Rosé goud – rosé goud is iets rozer dan koper.
Hoe kies je een kraan voor je keuken of badkamer?

Ben Lavion wastafelmengkranen in verschillende kleuren.

Afwerking

Met de afwerking van een kraan bedoelen we of een kraan glanzend of mat is, glad of motiefjes heeft. Matte kranen zijn wel met een opmars bezig. Denk hierbij aan matte zwarte of bronzen kranen.

Prijs

De prijs van kranen verschilt enorm. Je hebt goedkope kranen van een paar tientjes tot kranen van meer dan duizend euro. Welke kraan je kiest, hangt natuurlijk in de eerste plaats van je budget af. Maar bedenk wel even hoe vaak je een kraan gebruikt per dag. Waarschijnlijk is de kraan het meest gebruikte voorwerp in de keuken. En hoe irritant is het bijvoorbeeld als je een kraan hebt die druppelt.

Een kraan van goede kwaliteit is daarom wel de moeite waard.

Hoe kies je een kraan voor je keuken of badkamer?

Mat-zwarte wastafelkraan voor montage aan de muur en voor op de wastafel.

Functionaliteit

Je hebt mengkranen met één hendel voor warm en koud water of met twee draaiknoppen. Heel handig zijn de kranen met een uittrekbare slang. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook alles-in-één keukenkranen die ook kokend water en/of bruisend water geven waar je overigens wel een boiler en extra stopcontact voor nodig hebt.

Plaats van installatie

Een kraan kan op het aanrecht of op de wastafel gemonteerd worden, maar in sommige gevallen kan het ook aan de muur. Dat laatste heeft een aantal voordelen. Het is makkelijker schoon te houden en neemt niet onnodig ruimte in op het aanrecht of op de wastafel. Nadeel is dat het vaak lastiger is om te installeren. Je moet er de geschikte aansluiting voor hebben.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *