werkschuur

3 tips voor het creëren van een fijne werkschuur

Een eigen werkschuur is voor veel mensen de ultieme droom. Lekker met de handen bezig zijn en verder nergens door gestoord worden. Ook goed voor de veiligheid van de rest van het gezin. Het laatste wat je wilt is dat je kind aan de haal gaat met grof gereedschap of zich bezeert aan scherp materiaal. In een werkschuur ligt alles wat je nodig hebt om jouw hobby uit te kunnen oefenen. Maar dan moet deze natuurlijk nog wel ‘even’ gemaakt worden. En geloof ons, dat is lastiger dan het lijkt.

Het komt zeer geregeld voor dat mensen over een fijne werkschuur beschikken, maar deze nauwelijks gebruiken. Simpelweg omdat deze toch niet aan alle wensen voldoet of zó rommelig is dat er nauwelijks gewerkt kan worden. Dat is ook niet zo vreemd. Het inrichten van een effectieve werkschuur is namelijk best lastig. Dat komt vooral doordat deze multifunctioneel moet zijn. Hoogstwaarschijnlijk dient deze ook als opbergplek. Hierdoor vervalt er veel extra ruimte en is het noodzakelijk om creatief om te springen met de inrichting. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Hoe creëer je een echt fijne werkschuur? We zetten drie tips op een rijtje om je op weg te helpen.

1. Denk aan de juiste verlichting

Vergeet ook zeker de verlichting niet. Tijdens het werken met zwaar gereedschap en fijn materiaal is het erg belangrijk dat je alles goed kan zien. Zo kan de veiligheid gewaarborgd worden. Ook goed om hierbij een beetje op het milieu en je energierekening te letten. Zo scheelt het al een heleboel geld als je voor een LED TL armatuur kiest in de schuur. Zo geniet je van duurzame verlichting en weet je zeker dat de ruimte ook daadwerkelijk effectief verlicht zal worden.

Een werkschuur is doorgaans multifunctioneel. Naast het gereedschap en een werkbank dient het meestal ook als opslagplaats voor bijvoorbeeld fietsen en tuinspullen. Daarom moet er ook een multifunctioneel lichtplan op worden gesteld. Stel een lichtplan samen zoals je ook bij andere ruimtes binnen jouw woning zou doen. Vraag eventueel om hulp aan een deskundige.

2. Voldoende opbergruimte

Juist doordat de werkschuur voor heel veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt, is het belangrijk dat je voldoende opbergruimte creëert. Het is wel zo prettig als je na het werken al het gevaarlijke materiaal en gereedschap kan opbergen. Bij voorkeur ook nog eens achter slot en grendel. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt. Zo voorkom je dat zij bij het pakken van hun fiets of buitenspeelgoed toch nog in een gevaarlijke situatie terecht kunnen komen.

Extra tip: stal je fietsen in een kleine schuur? Bespaar dan ruimte door ze aan de muur of plafond te bevestigen met speciale ophangsets.  

3 tips voor het creëren van een fijne werkschuur
Wandbord met gereedschap

3. Maak een eigen wandbord voor gereedschap

Je hebt ze vast wel eens gezien: speciale wandborden voor het ophangen van gereedschap. Dit is ontzettend handig om klein gereedschap snel op te bergen. Zo blijft de ruimte netjes, veilig en overzichtelijk en valt het je ook nog eens direct op welk gereedschap je nog een keer aan moet schaffen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *