honden geheugen

Een hond kan bepaalde gebeurtenissen onthouden

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat honden zich bepaalde gebeurtenissen kunnen herinneren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Nadoen

In het onderzoek leerden zeventien honden om een actie van hun baasje na te doen. Als het baasje op een stoel ging staan, dan moest de hond dat ook doen. Als het baasje een paraplu aanraakte, dan moest de hond ook de paraplu aanraken met één van zijn poten.

Uitstel

Vervolgens werd de honden geleerd om het nadoen van de actie uit te stellen. Het baasje deed een handeling voor en de hond moest daarna eerst op de grond gaan liggen. De hond moest de handeling pas nadoen als het baasje riep: doe het! Wat bleek, sommige honden konden zich na een minuut nog herinneren wat ze moesten doen en sommige honden konden de actie van hun baasje zelfs na een uur nog herhalen. De honden bleken dus meer moeite te hebben met de herinnering als het langer geleden was. Bij mensen werkt dat net zo.

Beter geheugen dan gedacht

Tot nu toe dachten onderzoekers dat het geheugen van honden vooral gebaseerd was op de beloning die ze ervoor kregen. Dus als de hond iets lekkers kreeg na een actie, dan herinnerden ze zich die actie beter. Dit onderzoek toonde aan dat het toch niet zo werkt.

Beloning

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat het geheugen van honden weinig specifiek was. De dieren zouden zich vooral herinneren voor welke acties ze waren beloond met voedsel. Het nieuwe onderzoek toont aan dat die theorie niet klopt. Ze lijken toch een episodisch geheugen te hebben. Dat is een geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
leren van je hond
Wat je van je hond kan leren