Slecht nieuws voor zoetekauwen. Suiker en snelle koolhydraten zijn niet alleen slecht voor de lijn, maar ook voor je huid. Ze dragen bij aan vroegtijdige veroudering van de huid en kunnen andere huidproblemen veroorzaken.
Wat doen suikers en snelle koolhydraten?
Bij snelle koolhydraten wordt de energie in de vorm van suiker, snel opgenomen in het bloed. De bloedsuikerspiegel stijgt dan snel.
Wat valt er onder suikers en snelle koolhydraten?
- Geraffineerde suiker kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker.
- Ongeraffineerde suikers zoals honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop
- Natuurlijke suikers zoals die in fruit en groenten voorkomen
- Wit brood, witte pasta en rijst en witte meelproducten
Waarom zijn suikers zo slecht voor je huid?
Suikers en snelle koolhydraten activeren allerlei processen in je lichaam.
1. Glycatie
Suiker en snelle koolhydraten zorgen voor een een proces dat glycatie wordt genoemd. De suikermoleculen in je bloed, binden zich aan collageen en elastine, stoffen die belangrijk zijn voor het stevig en elastisch houden van je huid. Dit leidt tot AGEs, advance glycation end products, schadelijke stoffen die ontstaan als suikers in je bloed reageren met vetten of eiwitten.
Glycatie veroorzaakt:
- rimpels
- minder elastische huid
- slappe en uitgezakte huid
2. Ontstekingen
Veel suikers in je bloed, kunnen tot meer ontstekingen in het lichaam leiden. Deze ontstekingen kunnen bijdragen aan verschillende huidaandoeningen zoals:
- acné
- roseaca
- eczeem
- psoriasis
3. Activeren de talgproductie
Veel suikerrijke voeding, zorgt voor meer insuline. Insuline kan zorgen dat de talgklieren harder gaan werken. Je huid wordt vetter, poriën kunnen verstoppen en acne. (bron)
4. Drogen de huid uit
Te veel suiker onttrekt vocht aan de cellen waardoor de huid uitdroogt en er droog en dog uitziet. Een droge huid ontwikkelt eerder fijne lijntjes en rimpels. Het zorgt er ook voor dat je huid zichzelf minder goed kan herstellen.
5. Verstoren de hormoonhuishouding
Suiker- en koolhydraatrijke voeding, met veel bewerkte koolhydraten kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Dit kan een oorzaak zijn van acne bij volwassenen en andere huidaandoeningen veroorzaakt door hormonen.
Het goede nieuws
Het proces van de nadelige invloed van suiker op het collageen van de huid kan wel gekeerd worden. Wil je iets doen om de invloed van suiker en glycatie zo klein mogelijk te houden en rimpels te voorkomen, volg dan de volgende tips:
1. Beperk suiker
Het is niet mogelijk en niet nodig om suikers compleet uit je voeding te schrappen. Naast suiker en geraffineerde producten, verhogen ook fruit, groenten en graanproducten de bloedsuikerspiegel. Maar, fruit, groenten en volkoren producten bevatten naast die suikers ook veel nuttige voedingsstoffen en antioxidanten die juist weer gunstig zijn voor de huid.
Het helpt alvast als je het gebruik van toegevoegde suikers en snelle koolhydraten beperkt. Let daarbij vooral op verborgen suikers die op etiketten te vinden zijn als b.v. glucosestroop, saccharose, dextrose, fructose en maissiroop.
2. Houd je bloedsuikerspiegel in balans
Als je voeding met suiker en snelle koolhydraten eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt dan insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Pieken in je bloedsuikerspiegel hebben allerlei nadelige gevolgen voor je lichaam:
- Je lichaam maakt vrije radicalen vrij die schadelijk zijn voor onze cellen en muteren ons DNA.
- Pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen voor chronische ontstekingen in je lichaam.
- Na een piek in je bloedsuikerspiegel volgt een sterke daling waardoor je moe kan worden en weer trek krijgt in zoete voeding.
- Schommelingen in je bloedsuikerspiegel hebben invloed op je humeur en je kwaliteit van leven.
- Pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken glycatie en dat is slecht voor je huid. Door het proces van glycatie zoveel mogelijk te voorkomen leef je langer en gezonder.
2. Retinol
Gebruik producten met retinol. Deze producten stimuleren de aanmaak van nieuwe collageen.
3. Sun Protection Factor
Gebruik een gezichtscrème met een SPF van tenminste 15, maar liever nog SPF30. Deze beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Ook als de zon niet schijnt.
4. Zorg voor tegenwicht
Gebruik als tegenwicht voor glycatie en producten die slecht voor je huid zijn, producten die rijk zijn aan antioxidanten. Voorbeelden zijn fruit en groenten als blauwe bessen, cranberry’s, granaatappel, rode paprika, walnoten en groene thee. Daarnaast zijn voldoende vitamine B1 en B6, C and E belangrijk voor de huid.