ondergoed

Ondergoed, de basis onder je kleding

Laatst bijgewerkt:

Vroeger was ondergoed vooral saai en praktisch. Tegenwoordig is het kleurrijk, comfortabel en mag het gezien worden.

Er is veel keuze wat betreft modellen en materiaal. Bij dames ondergoed zijn er bijvoorbeeld hoge en lage slips, thongs en strings. Bij heren ondergoed heb je de keuze in wijde boxers, strakke boxers, korte pijpen en lange pijpen. Ook voor heren zijn er thongs en strings.

Niet langer verborgen

Er waren tijden dat je ondergoed goed verborgen bleef onder je kleding. Onderbroeken waren vroeger dan ook vooral groot en wit. Die tijd is voorbij. Ondergoed mag en kan best zichtbaar zijn. Denk bij dames bijvoorbeeld aan een bh onder een transparante blouse of bij heren aan elastische band met merknaam van een hippe boxer die boven je jeans uitsteekt. Soms kunnen sport bh’s of boxer shorts ook als sport- of zwemkleding gedragen worden.


Functies van ondergoed

Toch is ondergoed niet alleen bedoeld om mooi te zijn. Het heeft verschillende praktische functies:

*Hygiëne

Ondergoed vormt een laag tussen het lichaam en de rest van de kleding. Hierdoor wordt lichaamsvocht zoals zweet geabsorbeerd zodat het niet meteen met de kleding in aanraking komt. Hierdoor blijft kleding langer schoon en fris ruiken en hoef je het minder vaak te wassen. Er zijn ook speciale anti-bacteriële onderbroeken te koop.

*Comfort

Ondergoed wordt tegenwoordig gemaakt van zachte en ademende materialen die prettig dragen. Ondergoed zoals een boxershort, helpt voorkomen dat bovenkleding schuurt of wrijving veroorzaakt. Het voorkomt op die manier dat kleding van ruwere stoffen de huid irriteren.

*Ondersteuning

Bepaalde soorten ondergoed, zoals bh’s en de strakkere boxershort jongen geven bepaalde lichaamsdelen steun. Ondergoed zorgt ervoor dat intieme delen op hun plaats blijven zitten en niet onnodig gaan bewegen. Dit kan vooral tijdens het sporten een voordeel zijn.

*Bescherming

Een laag onderkleding zorgt voor een extra laag bedekking als je bovenkleding dun of transparant is. Ondergoed zorgt ervoor dat delen van je lichaam die je liever bedekt wilt houden, dan ook bedekt blijven. Het kan je bovendien warm houden bij koud weer en beschermen als je per ongeluk een warme drank over je heen krijgt.

*Corrigeren

Er is ook nog een speciale categorie corrigerend ondergoed of shapewear. Dit is ondergoed dat zo strak om het lichaam zit, dat het voor een strakker figuur zorgt. Je kan er lichaamsdelen zoals de buik mee corrigeren.

*Onzichtbaar

Je kan ervoor kiezen om je ondergoed wel of niet te laten zien. Maar wie ondergoed onder strakke kleding draagt, wil juist graag dat ondergoed onzichtbaar is. Ondergoed dat onzichtbaar is, is vaak naadloos, heeft vlakke elastische randen en een neutrale kleur of huidskleur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *