Het is een vast onderdeel van een huwelijksceremonie: de ringen. Maar naast de trouwring zijn er nog heel veel andere ringen die Nederlanders aan hun vingers schuiven. Soms als herdenkingsteken en soms gewoon omdat we dat leuk en mooi vinden. En dat doen we al duizenden jaren. In het oude Egypte droegen mensen zo’n drieduizend jaar voor Christus al ringen van goud, zilver, en koper. In de periode daarvoor werden ringen veelal van botten, hout en stenen gemaakt.
Trouwring: welke hand en welke vinger?
Een trouwring dragen we standaard om de ringvinger. Klinkt logisch, want we hebben deze vinger niet voor niets zo genoemd. Maar aan welke hand de ring gedragen wordt, verschilt. Katholieken dragen de trouwring doorgaans aan hun linkerhand, terwijl protestanten juist veelal kiezen voor de rechterhand. Ook binnen de islam is de rechterhand favoriet, terwijl het in de joodse cultuur gebruikelijk is om de trouwring in eerste instantie om de ringvinger van de rechterhand te schuiven, waarna de bruid de ring zelf verplaatst naar de linkerhand.
Oorspronkelijke functie van de pinkring
Het dragen van een pinkring is een gewoonte die stamt uit de middeleeuwen. Als je tegenwoordig een pink ring bij Bron Jewelry bestelt, doe je dat waarschijnlijk gewoon omdat je dat mooi vindt en heb je er verder geen specifieke bedoeling mee. In de tijd van ridders en edelen was dat heel anders. Zo’n pinkring, die ook wel zegelring wordt genoemd, bevatte het familiewapen en had tot doel om belangrijke documenten mee te verzegelen. Een soort handtekening dus, door de ring in een zegel van was te drukken.
Wat is witgoud precies?
Goud is een vaak gebruikt edelmetaal voor het vervaardigen van ringen. De goudprijs fluctueert, maar goud is altijd een kostbare stof gebleven. De kleur is geelachtig en dat roept vragen op. Je kunt immers ook een witgouden ring kopen. Hoe zit dat precies? De term witgoud is enigszins verwarrend, want het is geen pure stof. Er bestaat niet zoiets als puur witgoud, het is een legering van meerdere metalen.
Puur goud wordt vermengd met bijvoorbeeld nikkel, palladium, zilver of zink om het edelmetaal een wittere kleur te geven. Vervolgens wordt een witgouden sieraad voorzien van een laagje rhodium, dat ervoor zorgt dat het mooi gaat glanzen en goed bestand is tegen slijtage. Een 18-karaat witgouden ring bevat 75 procent puur goud.