Een hoofd telt ongeveer 100.000 haren. Blonde mensen hebben iets meer haren; roodharigen iets minder. Per dag verliezen we 50 tot 150 haren.

Als het normaal is om 50-150 haren per dag te verliezen, dan is dat best veel. Vooral als je lang haar hebt en zo’n 100 haren per dag verliest, dan lijkt dat snel een hele bos. Je denkt dan misschien dat je last hebt van haaruitval, maar in de praktijk is dat niet het geval. Ook als je wat meer haar verliest bij het haren wassen is dat een normaal verschijnsel.

Normaal

Het is dus normaal om dagelijks veel haar te verliezen. Gelukkig groeien er normaal gesproken iedere dag ook weer evenveel nieuwe haren bij. Wordt dit evenwicht (tijdelijk) verstoord dan pas kun je spreken van haaruitval.

Duidelijke oorzaken

De oorzaken kunnen soms duidelijk zijn. Meer haaruitval komt vaak voor na een bevalling, bij bepaald medicijngebruik of tijdens een stressvolle periode en zelfs bij de wisseling van seizoenen. Met goede voeding, een aanvullende vitaminekuur en voldoende ontspanning zijn deze tijdelijke aanvallen van haarverlies meestal snel weer verholpen.

Mannen en vrouwen

Mannen hebben vaak naarmate ze ouder worden last van haaruitval op bepaalde plekken, de bekende startbanen en op de kruin van het hoofd. Ook vrouwen verliezen haar naarmate ze ouder worden alleen wordt deze haaruitval meer gelijkmatig verspreid over het hoofd zodat het wat minder opvalt. Wel kan het bijvoorbeeld opvallen dat de pony of haarvlecht dunner wordt. Vrouwen hebben wel meer mogelijkheden om met een andere haarstijl of ander kapsel dunner wordend haar te camoufleren.

Afkomst

Mensen van Aziatische afkomst hebben minder last van haaruitval en als ze er al last van hebben, dan gebeurt dat gemiddeld 10 jaar later dan op de gemiddelde leeftijd. Donkere mensen hebben 4 keer minder kans op abnormaal haarverlies dan blanke mensen.

Abnormaal?

Haaruitval komt vaak voor. Door het ouder worden, erfelijke factoren en door tijdelijke omstandigheden dat het meestal niet als ziekte wordt gezien. Er zijn wel ziekten en medicijngebruik waarbij haaruitval tot de symptomen kan horen.

Als haaruitval langere tijd blijft duren, en er geen sprake is van ziekteverschijnselen, kan het zinvol zijn te laten onderzoeken of er geen sprake is van infecties, hormoonstoringen of huidziekten. Ook ijzertekort lijkt een mogelijke oorzaak voor haaruitval te kunnen zijn.