haaruitval herfst

Meer haaruitval in de herfst

Laatst bijgewerkt:

Merk je ook dat je in de herfst meer last hebt van haaruitval? Dat kan kloppen. Hoewel dit een normaal verschijnsel is kun je wel zelf dingen doen om haarverlies tot een minimum te beperken.

Van eind augustus tot eind november

Veel vrouwen merken dat hun haar meer uitvalt in het najaar. Ergens tussen eind augustus en eind november lijk je opeens meer haar te verliezen. Niet iedereen merkt het, maar bij sommigen is het haarverlies wel drie tot vier maal meer dan normaal.

Oorzaken dat je meer haar verliest in de herfst?

In de zomer hebben de warmte en het zonlicht een positieve invloed op de hormonen die de haargroei regelen. Het haar groeit hierdoor sneller tijdens de zomermaanden.


Iedere haar kent een paar fasen:

  1. De anagene fase, deze duurt 2-8 jaar, tijdens deze fase groeit de haar
  2. De catagene fase, deze duurt een paar weken. Tijdens deze fase stopt de groei en wordt de haar voorbereid om uit te vallen.
  3. De telogene fase, deze duurt zo’n 3 maanden. Tijdens deze fase begint een nieuwe haar te groeien.

Doordat meer haar (90%) zich in de zomer in de anagene fase of groeifase bevindt, hebben ook relatief meer haren aan het einde van de zomer het eind van de groeifase bereikt en gaan uitvallen. Deze toegenomen haaruitval is dus niet ernstig en maar tijdelijk. Het herstelt zich vanzelf en zal zich na enkele weken weer normaal zijn.

Moet je er iets aan doen?

Zolang het zich beperkt tot een periode van 4-6 weken, is er niets aan de hand en hoef je er niets aan te doen. Is je haar al dun of vind je dat je haar te dun wordt, dan kun je een paar maatregelen nemen die de (nieuwe) haargroei stimuleren. Het heeft geen zin het haar zelf te behandelen, maar je moet je dan richten op de hoofdhuid en haargroei.

Tips om je hoofdhuid gezond te houden

Wat kan je doen om de hoofdhuid gezond te houden, de haargroei te bevorderen en je haarverlies tot een minimum te beperken?

  1. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. IJzer, zink, vitamine A, B en omega-3 zijn in het bijzonder belangrijk. Eet wat vaker spinazie, zalm, walnoten, paranoten, kip, eieren, pompoenpitten en yoghurt.
  2. Gebruik dagelijks wat lijnzaadolie (ook in capsules verkrijgbaar)
  3. Gebruik zo min mogelijk chemische middelen voor je haar. Als je je haar verft, probeer dat dan niet vaker te doen dan eens in de 6-8 weken.
  4. Masseer de hoofdhuid één keer in de week zachtjes in met een paar druppels olie b.v. amandelolie, babyolie. Laat dit een paar uur intrekken en breng dan shampoo aan. Spoel het daarna uit.
  5. Spoel je haar na het wassen met lauw water uit, nooit met heet water
  6. Ga voorzichtig met je haar om. Borstel het niet te ruw, droog het zachtjes af, gebruik de föhn zo min mogelijk.
  7. Het heeft geen zin om je haar niet of zo weinig mogelijk te borstelen of te kammen. Haren die gaan uitvallen kun je daarmee niet tegenhouden. Het kammen of borstelen van je haar stimuleert de hoofdhuid juist enigszins. Maar je moet het niet overdrijven.
  8. Kijk bij het kiezen naar een shampoo minder naar wat het voor je haar doet en meer naar wat het voor de hoofdhuid doet.
  9. Rook niet.
  10. Vermijd stress, stress kan haaruitval veroorzaken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *