Feiten & fabels over shampoo en conditioner

Ongeacht ons haartype of kapsel, één ding willen we allemaal en dat is gezond en mooi haar. Hierbij is de reiniging en verzorging van ons haar erg belangrijk. We gebruiken verschillende shampoos en conditioners, switchen regelmatig naar een ander merk dat ‘beter’ zou moeten zijn, maar we willen ook weer niet te vaak wisselen van shampoo want sommige mensen beweren weer dat dat slecht is. Oja, niet te vergeten de ingrediënten…

Tegenwoordig is het blijkbaar nodig om het etiket onder een vergrootglas te leggen om erachter te komen of er schadelijke ingrediënten in de shampoo zitten. Maar zijn al deze beweringen waar of zijn er ook veel fabels? Wij zochten het voor je uit!

Fabel: Het is goed om iedere dag je haar te wassen

Het is belangrijk om regelmatig je haar te wassen met een verzorgende shampoo die past bij jouw haartype, maar elke dag je haar wassen is zeker niet nodig. Het te vaak wassen van je haar kan ervoor zorgen dat het haar uitdroogt of zelfs beschadigt. Hoe vaak jij je haar moet wassen is afhankelijk van je haartype. 


Droog/beschadigd haar: We raden je aan om je haar om de drie tot vier dagen te wassen. Hierdoor geef je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans om hun werk te doen en je haar te hydrateren. 

Dun/fijn/futloos haar: Je zou het misschien niet denken, maar bij dit haartype wordt het aangeraden om je haar om de dag te wassen. Dun haar oogt namelijk sneller vet waardoor het er ook eerder futloos uitziet. Om dit te voorkomen is het belangrijk om zeer regelmatig je haar te wassen. 

Dik haar: Een dikke haartextuur houdt veel vocht vast. Om deze reden is het niet nodig om je haar super vaak te wassen, één keer per week is voldoende. 

Golvend/krullend haar: Om de vier tot vijf dagen. Haardikte speelt hierbij een belangrijke rol. Heb je dikker haar dan kun je het gerust wat minder vaak wassen. Heb je dun haar? Dan is het aan te raden om je haar vaker te wassen.

Kroeshaar: Voor een optimale haargroei raden we je aan om je haar één keer per week te wassen. 

Feit: Sulfaten zijn niet altijd slecht voor je haar

Tegenwoordig kijken veel mensen naar de ingrediënten in hun shampoo en conditioner. Sommige mensen zweren bepaalde ingrediënten zoals sulfaten helemaal af. Sulfaten zijn reinigingsmiddelen die het haar kunnen uitdrogen. Je leest het goed, kunnen. Er zijn milde sulfaten die het haar niet beschadigen en toch goed reinigen!

Feit: Het is belangrijk om shampoo en conditioner grondig uit je haar te spoelen

Restjes shampoo en conditioner kunnen zorgen voor irritatie, jeuk of een droge hoofdhuid. Het is dus belangrijk om je shampoo en conditioner zorgvuldig uit te spoelen! 

Fabel: Conditioner breng je alleen aan in je haarpunten

Als je last hebt van droog haar kan het juist heel raadzaam zijn om je conditioner ook in de lengte van je haar aan te brengen. Zelfs je hoofdhuid kan soms wat extra hydratatie gebruiken! Het is echter niet voor iedereen verstandig om de conditioner over het gehele haar aan te brengen. Heb je bijvoorbeeld fijn, dun haar? Dan kun je beter de conditioner alleen in de punten aanbrengen. Voor dik of krullend haar is het juist wel aan te raden om conditioner te gebruiken over je hele haar. 

Feit: Een shampoo en conditioner van hetzelfde merk werken effectiever samen

Het is niet nodig om perse een shampoo en conditioner uit dezelfde lijn te gebruiken, maar het heeft zeker wel voordelen. De shampoo en conditioner zijn namelijk ontworpen om samen voor het beste resultaat te zorgen. De ingrediënten zijn compatibel en versterken elkaars werking. Het is dus effectiever om een shampoo en conditioner uit dezelfde productlijn te gebruiken. 

Fabel: Haaruitval komt door het te veel gebruiken van eenzelfde product

Haaruitval is super vervelend, het kan je onzeker maken en daarom wil je hier natuurlijk graag wat aan doen. Niet alle haarproducten zijn per se goed voor jouw haartype, maar dit hoeft niet te betekenen dat ze gelijk zorgen voor haaruitval. Veelvoorkomende redenen van haaruitval zijn: stress, hormonale schommelingen, medicijngebruik of het kan genetisch bepaald zijn. 

Feit: Natuurlijke en biologische ingrediënten hebben een positieve werking op de gezondheid van je haar

Voor gezond haar is het natuurlijk belangrijk om een goede shampoo en conditioner te kiezen. Hierbij kun je op veel verschillende dingen letten. Een shampoo en conditioner met natuurlijke, biologische ingrediënten is in ieder geval een stap in de goede richting! Een aantal natuurlijke ingrediënten met bewezen voordelen voor je haar zijn: kokosolie, aloë vera en avocado olie. 

We kunnen zo nog wel even doorgaan met het benoemen van fabels en feiten over shampoo en conditioner. Dit zijn de meest genoemde fabels en feiten, door deze beter te begrijpen wordt het waarschijnlijk een stuk makkelijker om de juiste haarproducten voor jouw haartype te kiezen. En ja, hier komt nog één feit: het is belangrijk om de juiste shampoo en conditioner voor jouw unieke haartype te kiezen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *