Wat zijn de tijden toch veranderd hĆØ. Vroeger, toen er nog geknikkerd, gehinkeld en touwtje gesprongen werd.
Tegenwoordig is het beeld op het schoolplein behoorlijk veranderd. Is dat erg, nee totaal niet. Toch brengt het lastige keuzes met zich mee. In 2016 had namelijk 57% van de 10-jarigen een mobiele telefoon. Heb jij als ouder ook al besloten dat je kind een mobieltje krijgt? Dan heb je vast veel vragen. Welke smartphone is bijvoorbeeld geschikt? Wil je een prepaid of een abonnement? Welke internetbundel kies je? Met dit artikel hopen we jou te helpen met deze lastige keuze.
Je kind wil een telefoon
āMaar iederĆ©Ć©n heeft een smartphone.ā Moet je als ouder toegeven wanneer je kind beweert dat de hele klas en een mobiele telefoon heeft? Wel is dit een belangrijk moment om in gesprek te treden met je zoon of dochter. Waarom heeft zij of hij de telefoon nodig? Is het om te bellen, Whatsappen of muziek te luisteren? Of wil hij/zij het alleen gebruiken in noodgevallen? Bespreek van tevoren met elkaar af waar de telefoon voor gebruikt gaat worden en hoe je er samen voor gaat zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen. Dit maakt de zoektocht naar een geschikte telefoon een stuk.
Welk toestel kies je?
De vragen die hierboven zijn beantwoord zijn belangrijk bij het maken van de keuze voor een bepaald toestel. Een kind dat zijn telefoon vooral voor spelletjes gebruikt en videoās kijkt heeft bijvoorbeeld wat meer geheugen nodig. Maar misschien maakt jouw zoon of dochter wel graag fotoās en wil je daarom graag een telefoon met een goede camera. Verder kunnen wij ons voorstellen dat je niet direct de allerduurste en nieuwste telefoon wilt aanschaffen. Daarom hebben we een aantal suggesties voor je op een rij gezet.
Apple iPhone 5s: Apple is een van de meest bekende merken op de smartphonemarkt. Ze staan er wel bekend om dat ze wat duurder zijn, maar de functionaliteit en het ontwerp spreek veel mensen aan. Inmiddels is de iPhone 7 al uit, maar zijn jongere broertjes zijn ook een hele goede keuze voor je kind. De iPhone 5s bijvoorbeeld. Die beschikt over een krachtige processor en heeft een goede camera.
Samsung Galaxy J5: dit toestel beschikt ook over een goede camera, zowel voor- als achterkant en heeft een krachtige processor. Ook staat het toestel bekend om zijn stevigheid. Een hele goede keuze als eerste telefoon voor je kind.
Huawei P8: Huawei staat bekend om zijn prijs-kwaliteitverhouding. Het is een hele goede keuze als je dus op zoek bent naar een telefoon die veel kan maar weinig kost. De Huawei P8 is een van de nieuwere modellen. Het beschikt over de nieuwste updates en heeft veel opslaggeheugen.
Ga voor Ć©Ć©n besturingssysteem in huis
Het is erg raadzaam om voor hetzelfde besturingssysteem te kiezen dat je zelf ook gebruikt. Heb je zelf een iPhone, kies dan ook voor een iPhone voor je zoon of dochter. Hetzelfde geldt voor Android. Een van de grotere voordelen is namelijk dat je bepaalde apps met het hele gezin kunt delen. En het is natuurlijk gewoon fijn als je bekend bent net het besturingssysteem zodat je het je kind gemakkelijk kan uitleggen.
Abonnement of prepaid
Heb je een toestel gekozen? Dan moet je nog een keuze maken tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM Only abonnement of een abonnement inclusief toestel. Een prepaid SIM-kaart heeft als voordeel dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Nadeel is wel dat je deze steeds handmatig moet opladen. Met een SIM Only abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet dan wel zelf nog een toestel hebben of een los toestel kopen. Ten slotte kun je kiezen voor een abonnement waarbij je het toestel gratis of met korting krijgt.
Internetbundel vs. Wifi
Op veel plekken kun je tegenwoordig, ook buitenshuis, op een openbare wifi. Een internetbundel is dan niet direct nodig. Toch zijn er nog plekken waar geen wifi beschikbaar is. Een nadeel is dan dat je zoon of dochter niet goed bereikbaar is. De abonnementskosten zijn dan, wanneer je alleen kiest voor wifi, wel een stuk lager. Dit is dus een belangrijke overweging om in gedachten te houden wanneer je een mobieltje uitzoekt voor je kind.
MBās delen met je hele gezin
Wanneer je op Ć©Ć©n huisadres meerdere mobiel abonnementen hebt kun je vaak MBās delen. Dus heb jij bijvoorbeeld MBās te veel maar komt je zoon of dochter MBās te kort? Dan verzend je gewoon wat MBās door. Erg voordelig en superhandig!
Maak afspraken
Misschien niet het leukste deel, maar wel een van de belangrijkste. Maak altijd goede afspraken met je kind over zijn mobiele telefoongebruik. Mag hij tijdens het eten zijn telefoon gebruiken? Moet de telefoon uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? Maak op voorhand deze afspraken. Een discussie met je zoon of dochter is nooit leuk.
Is jouw kind al toe aan een mobieltje?
Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen.
Bron: Website KPN