De eerste stapjes

De eerste stapjes van je baby

Het is een bijzonder moment als je baby zijn of haar eerste stapjes zet. Je ziet het al langer aankomen en opeens is het zover.

 

Leeftijd en eerste stapjes

Het moment dat een baby zijn of haar eerste stapjes zet verschilt. Sommigen lopen met 9 maanden terwijl het bij anderen tot 21 maanden kan duren. Gemiddeld loopt een baby tussen de 12 en 14 maanden.

 

Lang wachten

Vaak trekken baby’s zich rond een maand of acht op en kunnen ze staan met steun. Na een paar weken bewegen ze zich misschien al van meubel naar meubel, maar laten nog niet los. Het ziet er dan misschien uit of ze ieder moment hun eerste losse stapjes kunnen gaan doen, maar dat grote moment laat meestal nog wel even op zich wachten. De spieren in de beentjes moeten getraind worden en sterk genoeg zijn en hun balans moet ontwikkeld worden.

 

Wat kan je als ouder doen?

Er is als ouder weinig dat je kunt doen om het moment dat ze los gaan lopen te bespoedigen. Je kunt ze aan de hand(en) nemen en samen met jou laten lopen. Je kunt op je knieƫn gaan zitten, heel dichtbij, en proberen of ze het meubel los willen laten en naar je toe willen komen. Verder kun je ze alleen aanmoedigen en complimentjes geven bij iedere vooruitgang die ze boeken. Maak je je zorgen over het tempo van de ontwikkeling dan kan je dat natuurlijk altijd bepreken op het consultatiebureau.

 

Kruipen?

Als je baby een volleerd kruiper of zichzelf misschien al zittend rondschuift, dan is hij of zij misschien best tevreden met de manier waarop ze zich kunnen voortbewegen. De drang om dan te gaan lopen kan dan wel eens kleiner zijn, waardoor hij of zij wat later de eerste stapjes zet.

 

Loopstoeltjes

Loopstoeltjes worden meestal niet aangeraden. Loopstoeltjes maken het de baby zo gemakkelijk om vooruit te komen, waardoor de spieren in de bovenbeentjes zich niet optimaal ontwikkelen. Bovendien kan de baby overal komen waar hij of zij wil, wat de stimulans om zelf te gaan lopen verkleind.

 

Schoenen

Je baby kan het beste leren lopen op blote voetjes. Als dat te koud is, kun je ze antislip sokjes aantrekken. Wil je toch schoentjes, kies dan voor hele flexibele schoenen met zachte, dunne anti-slip zolen. Je baby moet zijn voetjes kunnen buigen en zijn teentjes kunnen gebruiken om het evenwicht te houden. Als de zolen te stevig zijn en niet buigzaam genoeg, zal dat je kind alleen maar hinderen. Omdat je baby’s voetjes snel kunnen groeien is het belangrijk om iedere paar maanden te checken of de schoenen niet te klein zijn geworden.

 

Vallen en opstaan

Leren lopen is letterlijk een proces van vallen en opstaan. Het is dus belangrijk dat de vloeren niet te hard zijn en dat er geen scherpe randen of punten zijn waaraan je baby zich kan bezeren. Ook meubels die niet stabiel zijn en makkelijk omvallen kun je tijdelijk beter wegzetten.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.