angst voor de bevalling

Angst voor de bevalling

Last updated:

De naderende bevalling kan wel eens gemengde gevoelens oproepen. Aan de ene kant kijk je vol verwachting uit naar de kennismaking met je baby. Aan de andere kant kan je als een berg opzien tegen de bevalling zelf.

Een beetje angst en onzekerheid is normaal

Een beetje angst en zorgen zijn normaal. Die angst komt voor een deel vaak voort uit onzekerheid en angst voor het onbekende. Bevallingen zijn gelukkig geen openbare gebeurtenissen en de geboorte van je eerste kind is dan ook meestal de eerste bevalling die je meemaakt. Je weet dus niet precies wat je te wachten staat. Daar komt nog bij dat de bevalling per vrouw en per kind verschilt.

Verder doen ook nogal eens (indianen)verhalen de ronde over bevallingen die niet normaal verlopen. Probeer verhalen van andere vrouwen over wat zij niet allemaal hebben moeten doorstaan tijdens hun bevalling zo veel mogelijk te vermijden. Bedenk je ook dat als een bevalling werkelijk zo verschrikkelijk zou zijn, niemand ooit meer aan een tweede kind zou beginnen.

Een deel van de angst kan vaak opgelost worden door goede informatie over wat je te wachten staat bij een ‘normale’ bevalling. Haal je informatie uit boeken die up-to-date zijn, want de veranderingen gaan snel.

Goede voorbereiding is belangrijk

Een goede voorbereiding op je bevalling lijkt dus belangrijk. Je hebt als zwangere vrouw misschien geen invloed over het verloop van je zwangerschap, maar je hebt wel verschillende opties waaruit je kan kiezen. Je kunt in veel gevallen zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Wat je ook kiest, zorg er voor dat je positieve mensen om je heen hebt waarbij je je op je gemak voelt en waar je vertrouwen in hebt.

Vertrouwen

Heb vertrouwen in je lichaam. Zie de bevalling niet als iets dat je overkomt maar als een taak die je moet volbrengen om je kind op de wereld te zetten. Verzet je er niet tegen, maar werk mee zo goed je kan.

Abnormale angst?

Heb je zelf het idee dat je angst voor de bevalling abnormale vormen aanneemt? Het komt vaker voor en heet tokofobie. Meld dit dan aan je arts of verloskundige.

Andere angsten rond de bevalling

Zwangere vrouwen worden ook vaak geplaagd door andere zorgen en angsten rond de bevalling. Zo maken vrouwen zich zorgen dat ze wel op tijd merken dat de weeƫn zijn begonnen of dat de baby op een onverwachte plaats wordt geboren zonder dat er tijd is de verloskundige te waarschuwen of het ziekenhuis te bereiken.

Veelgehoorde zorgen zijn:

Is de bevalling al begonnen?

Zijn je echte weeƫn begonnen of zijn het maar oefenweeƫn? In het beginstadium kun je daar wel eens aan twijfelen. Maar houden de weeƫn langer aan en kun je een soort van regelmatigheid ontdekken, dan is de kans groot dat het echte werk begonnen is. Bij twijfel bel je natuurlijk gewoon naar je verloskundige, daar zijn ze voor.

Ik ben bang dat ik de pijn niet aankan

Kijk om je heen naar het aantal kinderen dat je ziet, al die moeders hebben het overleeft. Ben je erg angstig bespreek dan van te voren met je verloskundige of arts welke mogelijkheden er zijn om de pijn te bestrijden, mocht je dat nodig vinden. Je hoeft er dan geen gebruik van te maken, maar het kan je geruststellen als je weet wat voor mogelijkheden er zijn.

Ik ben bang dat mijn water breekt in het openbaar

Om je gerust te stellen, slechts bij 10% van de vrouwen breekt het vruchtwater eerder dan dat zij weeƫn hebben. De kans dat jou dat overkomt is klein en nog kleiner is de kans dat je je op dat moment in een openbare gelegenheid bevindt. Bovendien is het breken van vruchtwater meestal niet alsof er een emmer water leegloopt. Het druppelt er in kleine hoeveelheden uit. Het hoofdje van de baby werkt meestal als een soort stop. Dus ook al gebeurt het je tijdens het winkelen of in een restaurant, de kans is klein dat iemand het op zal merken. Als je het zelf merkt is het natuurlijk wel tijd om naar huis te gaan.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.