auto onderhouden

Zelf klussen aan je auto? Vijf praktische tips

Laatst bijgewerkt:

Het is volop zomer, de tijd gaat snel. Een paar maanden geleden was je je auto nog lenteklaar aan het maken.

Nu moet je al bijna gaan denken aan het winterklaar maken van de auto. Al dit onderhoud brengt kosten met zich mee. Daarom is het een overweging waard om zelf te klussen aan je auto. Je bespaart er veel kosten mee. We geven je vijf praktische tips.

Tip 1: Je auto schoonhouden

Een schone auto gaat langer mee. De reden is dat er onder vuil altijd slijtage plaatsvindt. Daarnaast zorgt vuil voor onderdelen die niet juist werken.  Een blikje onder je rempedaal bijvoorbeeld een groot risico. Dit is maar een klein voorbeeld. Maak je auto regelmatig schoon. Dit geldt voor zowel de buiten- als de binnenkant. Denk ook aan de hoekjes en gaten waar je niet makkelijk bij komt. Voor je het weet gaat het ergens roesten en moet je allerlei reparaties gaan betalen.

bandenTip 2: Bandenonderhoud

Een onderdeel van onderhoud aan je auto is zorgen voor de banden. Controleer periodiek de bandenspanning. Een te lage spanning resulteert eerder in klapbanden. Daarbij komt dat het profiel veel sneller slijt als de band niet op de juiste spanning is. De profieldiepte is belangrijk voor de veiligheid. Als het profiel minder dan 3 mm diep is, dan loop je meer kans op aquaplaning en klapbanden. Vervang daarom op tijd de banden. Het vervangen is al snel een werkje voor een professional vanwege de apparatuur.

Tip 3: Onderhoud aan de motor

De motor is toch wel een belangrijk deel van je auto. Verzorg hem dan als zodanig. Controleer regelmatig de vloeistofniveaus. Filters, lagers en aandrijfriemen zijn ook aan slijtage onderhevig. Deze kun je vaak zelf ook wel vervangen. In de webwinkel van www.auto-onderdelenexpert.nl vind je de onderdelen die je nodig hebt. Het ligt voor de hand, maar als je aan de motor sleutelt, wacht dan tot deze is afgekoeld. En niet alleen het motorblok maar ook de olie en het koelwater.

Tip 4: Klussen aan de verlichting

Verkeerde verlichting zorgt voor onveilige situaties en je kunt er pittige boetes voor krijgen. Daarom is de juiste verlichting belangrijk. Vrijwel iedere auto is zodanig gemaakt dat je eenvoudig zelf de lampen kunt vervangen. Koplampen hebben vaak een klep of dop, zodat je eenvoudig bij de lampenbolletjes kan. Andere auto’s hebben demontabele achterlichten zodat je daar eenvoudig bij kan. Heb je sluiting in de verlichting, controleer dan eerst alle aansluitingen. Kijk altijd in het instructieboekje van de auto voor de juiste instructies.

Tip 5: Weten wanneer je naar de garage moet

Lukt het niet om bijvoorbeeld kortsluiting te vinden? Of gaat de motor steeds in ‘noodloop’? Blijf je speling houden op de wiellagers? Allemaal redenen om voorzichtig te zijn. Zelf klussen aan je auto is goed, maar het moet wel veilig blijven. Wees daarom kritisch naar jezelf. En in geval van twijfel kun je beter naar de garage om te voorkomen dat er onnodig onveilige situaties ontstaan.

Zelf klussen aan je auto kan veel geld besparen. Het is echter wel van belang dat je weet wat je doet. Een onveilige auto is achteraf gezien veel duurder dan onderhoud laten uitvoeren. Kijk hier voor meer tips.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *