autovakantie

Zaken die je moet regelen voor een zorgeloze autovakantie

Het plannen van een autovakantie is iets waar je van tevoren wel eventjes over na moet denken. Zomaar op de bonnefooi op pad gaat is namelijk niet direct aan te raden. Of je nu op weg gaat naar een land met zonnige stranden, een historische stad wilt bezoeken, of wilt rondrijden in een prachtig berglandschap, er zijn enkele zaken die je moet regelen voordat je vertrekt. We vertellen je meer zodat je een zorgeloze autovakantie tegemoet kunt gaan.

Onderhoud en check-up van de auto

Voordat je vertrekt, is het van belang om je auto grondig te laten controleren en te onderhouden. Als je auto toe is aan een onderhoudsbeurt, plan deze dan ruim van tevoren om mogelijke problemen te voorkomen. Het is ook een goed idee om een reserveband, krik en gereedschapsset bij je te hebben voor het geval je tijdens jouw trip een lekke band rijdt. 

Verzekering en pechhulp

Een autoverzekering afsluiten is verplicht voor alle automobilisten in Nederland die een eigen voertuig besturen. Een niet verzekerde (en APK gekeurde) auto mag niet op de weg zijn. Is dit wel het geval, dan ben je strafbaar en kunnen er hoge boetes worden uitgeschreven als je wordt aangehouden. Controleer je autoverzekering en zorg ervoor dat deze up-to-date is en voldoende dekking biedt voor je op reis gaat richting jouw vakantiebestemming. Het is overigens ook altijd verstandig om te controleren of je verzekering pechhulp in het buitenland biedt. Hiermee ben je gedekt in geval van pech of technische problemen onderweg.

Zorg dat je huis bewoond of onder toezicht is

Niets is zo vervelend als inbraak tijdens jouw vakantie. Zorg daarom dat je huis bewoond of onder toezicht is. Een goede woonverzekering afsluiten blijft natuurlijk wel een essentieel ding. Mocht er wel iets gebeuren dan ben je in ieder geval zeker van hulp. Als je zelf voor de kosten op moet draaien ben je nog een stuk verder van huis.

Reisdocumenten en identiteitsbewijzen

Controleer of je een geldig rijbewijs hebt en zorg ervoor dat het niet zeer binnenkort verloopt. Neem ook je kentekenbewijs, verzekeringsbewijs en groene kaart mee. Als je naar het buitenland reist, heb je mogelijk ook een internationaal rijbewijs nodig, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat (zoek dit van tevoren goed uit). Vergeet ook niet de paspoort(en) en identiteitskaart(en) mee te nemen voor alle reizigers.

Vignetten, tol en milieuzones

Als je door landen reist waar vignetten, tol of milieuzones vereist zijn, zorg er dan voor dat je deze van tevoren regelt. Informeer jezelf over de specifieke regels en tarieven voor elke regio waar je doorheen rijdt. Sommige landen bieden elektronische vignetten of tolbadges aan die je van tevoren kunt kopen, terwijl andere ter plaatse moeten worden aangeschaft.

Accommodatie en parkeergelegenheid

Als je van plan bent om onderweg te overnachten, boek dan op voorhand je accommodaties. Zo voorkom je dat je bij aankomst moet zoeken naar beschikbare kamers. Controleer ook of je accommodatie parkeergelegenheid biedt, vooral als je in stedelijke gebieden verblijft. Informeer jezelf goed over parkeertarieven en eventuele beperkingen.

Navigatie en routeplanning

Gebruik een (betrouwbare) navigatie-app of een GPS-systeem om je route te plannen. Markeer mogelijke tussenstops, benzinestations en rustplaatsen langs de weg. Het is ook verstandig om alternatieve routes te noteren mocht je navigatie ineens geen signaal geven, of als er ineens wegwerkzaamheden of verkeersopstoppingen ontstaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *