welke zonnebril auto

Welke zonnebril kies je tijdens het autorijden?

Laaghangende zon, of juist een hele felle lucht, of reflectie op de weg. Het dragen van een zonnebril in de auto zorgt ervoor dat je altijd een goed zicht hebt. Ondanks schitteringen of felle zonnestralen. Daardoor kun je ongelukken tegengaan én voorkom je schade aan je ogen. Maar welke zonnebril is het meest geschikt tijdens het autorijden? En waar moet je opletten bij de aanschaf? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Zorg voor een groot blikveld

In de auto is het heel belangrijk dat je alles kunt zien. Dat betekent dat je blikveld zo ruim mogelijk moet zijn. Je mag dus geen hinder ondervinden van het montuur van je zonnebril. Over het algemeen geldt dat een zonnebril met een metalenframe een beter blikveld heeft dat een kunststof exemplaar, maar gelukkig zijn er ook goede kunststofbrillen die een prima zicht bieden.

Kies de juiste pasvorm

Een zonnebril moet lekker zitten. Hij moet niet voor je ogen zitten en mag niet verschuiven. Tijdens het autorijden moet je immers het hoofd bij de weg hebben en niet bij je zonnebril!

Welke zonnebril kies je tijdens het autorijden?
Zonnebril met goede glazen en groot blikveld

Zorg voor goede glazen

Een zonnebril zorgt niet alleen voor goed zicht, maar voorkomt ook oogschade. De UV-straling van de zon is ontzettend slecht voor je ogen. Zelfs als het bewolkt is, kan de zon schade toebrengen. Daarom is het heel belangrijk om voor glazen met een goede UV-bescherming te kiezen. Dat zijn glazen met de tekst 100% UV of UV400.

Er zijn ook zonnebrillen te koop waarvan de glazen kunnen verkleuren. Deze glazen passen zich aan de UV-straling aan. Daardoor kunnen ze soms lichter en soms juist donkerder worden. Dat is heel handig als je lang op pad bent en je allerlei verschillende weertypes tegenkomt. Controleer voordat je een bril met zulke glazen aanschaft of er geen UV-werende folie op de voorruit van je auto zit. Sommige nieuwe auto’s zijn hiermee uitgerust. In dat geval hebben de meekleurende glazen geen zin.

CE-markering

De CE-markering geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. Hoe meer kleurintensiteit, hoe beter verblinding wordt tegengegaan. Is de CE-marketing nul dan hebben de glazen een absorptie van 20 procent. Bij CE 4 hebben de glazen een lichtabsorptie van zo’n 95 procent. In de auto heb je minimaal CE3 nodig is een adsorptie van 75 procent. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.

Ontspiegelde glazen

Verder is het van belang om in de auto in ieder geval voor ontspiegelde glazen te kiezen. Door reflectie in het glas kan het zicht wazig worden. Daarnaast zijn gepolariseerde glazen ook een aanrader. Deze glazen zorgen ervoor dat je geen last hebt van weerkaatsing van de zonnestralen. Tot slot zijn er ook speciale autobrillen op de markt met glazen in een oranjebruine kleur. Daardoor heb je nog minder last van schitteringen, terwijl je juist meer contrast ziet.

Hopelijk kun je nu een goede keuze maken. Een goed zicht maakt autorijden veiliger én leuker!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *