koken op inductie

Welke pannen werken op inductie?

Koken op inductie is een moderne manier van koken. Je zal er even aan moeten wennen als je gewend bent om te koken op een gas- of elektrisch fornuis. Koken op een inductie kookplaat wordt wel steeds populairder. Dat moet ook wel, zeker als we straks met zijn allen van het gas af moeten. Koken op inductie was altijd vrij duur, maar wordt de laatste jaren steeds goedkoper zoals je kan zien bij budgetplan.nl.

Hoe werkt inductie koken?

Bij inductie koken wordt een magnetisch veld gecreëerd tussen de pan en de magnetische spoelen in de inductie kookplaat. De energie die in magnetische veld vrijkomt verhit de inhoud van de pan. Door de manier waarop inductie koken werkt, kan je niet alle pannen gebruiken.

Voordelen van inductie koken

Voordelen van inductie koken zijn:

  • het is energiezuiniger dan gas of elektrisch
  • de inhoud van pannen wordt sneller warm
  • er komt geen open vuur aan te pas en de oppervlakte van de inductieplaat blijft koel. Dat is vooral veilig met kleine kinderen.
  • de kookplaat reageert snel als je de temperatuur wilt verhogen of verlagen

Welke pannen werken op inductie?

Hoe weet je of de pannen die je hebt ook werken op een inductie kookplaat? Pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie moeten een laag bevatten met magnetische eigenschappen.

Welke pannen werken wel op inductie?

Gietijzer, geëmailleerd gietijzer, pannen met een keramische coating en verschillende soorten roestvrijstalen pannen zijn wel geschikt voor inductie. Det geldt niet voor alle soorten roestvrijstaal. Gietijzeren Le Creuset pannen werken wel op inductie.

Welke pannen werken niet op inductie?

Niet alle roestvrijstalen pannen zijn geschikt omdat ze vaak allerlei verschillende soorten metalen bevatten. Als ze nikkel bevatten werken ze niet. Nikkel blokkeert het magnetisch veld. Aluminium, koperen en glazen pannen zullen niet werken op inductie.

Steeds meer nieuwe pannen van allerlei materiaal worden voorzien van een magnetische bodem.

Trucje om te testen of je pan geschikt is.

Wil je weten of een pan geschikt is, houd dan een magneet aan de onderkant van de pan. Blijft de magneet aan de onderkant van de pan dan is het vrijwel zeker dat hij werkt op inductie.

Inductie adapter

inductie adapter

Mocht je pan niet geschikt zijn voor het koken op een inductie kookplaat, dan is er nog een andere oplossing. Er zijn inductie adapters die je net als een kookplaatje tussen je pan en de kookplaat ligt. Zo kan je de meeste pannen toch gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *