Tips voor het vergelijken van energie leveranciers als je zonnepanelen hebt

Tips voor het vergelijken van energie leveranciers als je zonnepanelen hebt

Laatst bijgewerkt:

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te laten leggen. Waar dit een tijdje wat minder leek te zijn door het afschaffen van de salderingsregeling, is dit begin 2024 doordat dit wordt doorgezet, ineens weer helemaal veranderd. Logisch ook, want dit maakt het financieel een stuk interessanter. Toch is het, ondanks dat je zonnepanelen hebt, wel belangrijk om kritisch te blijven op je energieleverancier. Je mag dan misschien wel geen stroom meer nodig hebben van ze, toch kan het zijn dat je elders voordeliger uit bent. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat dit direct een hoop vragen bij je oproept, bespreken we graag wat tips met je voor het vergelijken van energieleverancier voor de mensen met zonnepanelen.

Vergelijk de tarieven

Net als bij iedere vergelijking, geldt ook hier dat je begint met het vergelijken van de tarieven om te bepalen welke energieleverancier met zonnepanelen uiteindelijk kiest. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je energieverbruik. Kijk naar de prijs per kilowattuur (kWh) en vergelijk deze tussen verschillende energieleveranciers. Let ook op eventuele vaste kosten, zoals een vastrechtbedrag. Zo kun je een goed beeld krijgen van de totale kosten. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de kosten zijn uitgesplitst. Staar je daarom dus ook niet blind op de kosten per kWh, maar kijk ook kritisch naar alle overige kosten.

Controleer de terugleververgoeding

Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat je kiest voor een energiemaatschappij met een gunstige terugleververgoeding. Helemaal nu de salderingsregeling nog even van kracht blijft. Met zonnepanelen wek je waarschijnlijk meer energie op dan je zelf verbruikt. Het overschot aan energie kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Controleer welke vergoeding de energieleverancier biedt voor deze teruggeleverde energie. Niet iedereen staat hier namelijk bij stil, maar dit kan je jaarlijks al snel enkele honderden euro’s schelen. Dus wil je overstappen, dan is online je stroom en gas vergelijken om te kijken waar je uiteindelijk het meest gunstig uit bent, wel zo verstandig.

Service en klantvriendelijkheid

Niets is vervelender dan slechte service en onverwachte problemen. Lees daarom beoordelingen en ervaringen van andere klanten om een idee te krijgen van de service en klantvriendelijkheid van verschillende energieleveranciers. Hoe snel reageren ze op vragen? Hoe goed handelen ze eventuele problemen af? Dit zijn belangrijke factoren om mee te wegen in je beslissing. Je kunt namelijk wel een stuk voordeliger uit zijn op papier, maar op het moment dat je om de haverklap een half uur aan de telefoon hangt omdat er iets niet goed gaat, betaal je graag een paar euro meer per maand om dit niet te hebben.

Contractduur en -flexibiliteit

Steeds meer mensen kiezen voor een flexibel contract. Kijk daarom goed naar de voorwaarden die de leverancier stelt. Je zit er namelijk niet op te wachten om een contract af te sluiten van enkele jaren, terwijl je daarmee het risico loopt dat je bij een dalende energieprijs niet mee profiteert. Je doet er daarom verstandig aan om te kijken naar een partij die hierin mee beweegt, waardoor je zowel bij een prijsdaling als een stijging herziene tarieven krijgt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *