Wat maakt een auto geschikt om mee op wintersport te gaan?

Wat maakt een auto geschikt om mee op wintersport te gaan?

Met de auto op wintersport gaan, heeft een aantal voordelen. Je kan gaan en staan waar en wanneer je wilt en je kan veel spullen meenemen. Het is wel belangrijk dat je met een geschikte auto gaat. Een auto die goed uitgerust is om in winterse omstandigheden zoals sneeuw en gladheid te rijden. Het is bovendien verstandig om je auto voordat je vertrekt, een beurt te geven waarbij je de remmen laat controleren en je auto voorziet van ruitenwisser vloeistof met antivries. Ook de staat van je accu is belangrijk, want die hebben veel te lijden in de kou.

Hieronder lees je meer eigenschappen die een auto extra veilig en geschikt maken om mee op wintersport te gaan.

1. Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor winterse omstandigheden. Winterbanden zijn zachter, hebben een speciaal profiel en zijn gemaakt van een rubbersamenstelling die zorgt voor meer grip bij temperaturen onder de 7 °C.

Winterbanden zijn in veel Europese wintersportlanden verplicht en in sommige landen alleen in bepaalde regio’s. Iets om van te voren even te checken. Ook sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn, zorg daarom dat je een set bij je hebt.

2. Vierwielaandrijving

Auto’s met vierwielaandrijving hebben meer grip op een gladde ondergrond. Dat maakt het makkelijker je auto onder controle te houden als je over besneeuwde en gladde wegen rijdt. Sportieve auto’s en SUV’s met vierwielaandrijving zijn wat duurder in aanschaf. Maar het is niet nodig om altijd een nieuwe auto aan te schaffen. Een tweedehands voldoet net zo goed. Een BMW X3 occasion is bijvoorbeeld een populaire keuze.

3. ABS

Iedere auto in Europa die na 2004 verkocht is, heeft verplicht een ABS of wel antiblokkeersysteem. Een ABS systeem voorkomt dat de wielen blokkeren als je hard op de rem trapt bij een noodstop. Zeker bij sneeuw en gladheid is dat van belang omdat het helpt om je auto onder controle te houden als je hard moet remmen.

4. Hoog op de wielen

Lage auto’s hebben dan wel een sportieve uitstraling, maar in gebieden waar een dikke laag sneeuw ligt, is het makkelijker als de auto wat hoger op de wielen staat. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten in diepe sneeuw.

5. Verwarmde stoelen en stuur

Stoelverwarming is een fijne extra luxe. Verwarmde stoelen zorgen voor extra comfort bij lange ritten en kunnen spierpijn in de rug helpen voorkomen. Met een verwarmd stuur is het niet nodig om constant met handschoenen te rijden.

Wat maakt een auto geschikt om mee op wintersport te gaan?
Zijspiegels in de sneeuw

6. Verwarmde zijspiegels

Verwarmde zijspiegels zorgen ervoor dat zich geen sneeuw en ijs kan vormen op de spiegels. Je zicht wordt hierdoor verbeterd.

7. Veel bagageruimte

Een ruime auto met een grote bagageruimte is natuurlijk ideaal als je op wintersport gaat. Op die manier hoef je minder bagage binnenin de auto te plaatsen zodat je comfortabeler zit. Als je daarnaast ook nog een dakkoffer op het dak hebt, kan je ook ski’s en/of snowboards kan meenemen is dat helemaal prettig.

8. Wees voorbereid op onvoorziene situaties

In de meeste gevallen gaat het goed, maar er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen en het is goed om overal op voorbereid te zijn. Zorg daarom altijd voor extra dekens, water en wat te eten bij je hebt, net als een startkabels, een zaklamp en een EHBO-doos.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *