Wat is flottielje zeilen?

Wat is flottielje zeilen?

Als je houdt van zeilen, dan heb je er vast wel eens van gehoord. Ben je minder thuis in de wereld van zeilen, dan vind je het misschien een apart woord. Flottielje zeilen. Wat is het precies? En waarom is het een van de leukste dingen die je kunt doen met het gezin deze zomervakantie? Je leest het in dit artikel!

Wat houdt flottielje zeilen precies in?

Een groep van meerdere zeiljachten noemen we een flottielje. Bij flottielje zeilen zeil je dus op een eigen zeiljacht als onderdeel van een grotere groep jachten. Meestal is de groep maximaal tien jachten groot. In het flottielje zeilt een jacht met begeleiding, dat jacht noem je het moederschip of de leadboat.

Steeds meer mensen kiezen als vakantie voor bijvoorbeeld flottielje zeilen Kroatië. Wat dit zo leuk maakt, is dat je redelijk zelfstandig met een mooi zeiljacht langs de kust van een mooi land kunt zeilen waar het weer geweldig is en de stranden helder wit. Je hebt alle tijd om heerlijk tot rust te komen, maar het zeilen zorgt er voor dat het toch nog een beetje een actieve vakantie is.

Heb je ervaring nodig?

Je vraagt je misschien af of je ervaring nodig hebt voor flottielje zeilen. Het antwoord op je vraag: ja en nee. Veel mensen die deelnemen aan een zeilreis, hebben wel ervaring met zeilen. Om zelfstandig het zeiljacht te kunnen zeilen, wordt daarom ook aangeraden dat je over ruime ervaring op het IJsselmeer of op de noordzee beschikt. Toch is het wel mogelijk om op zeilvakantie te gaan als je nog nooit gezeild hebt. Je zult dan echter niet zelf het roer in handen nemen. Je kunt dan meezeilen op het moederschip, of je huurt een schipper in die voor jullie zeilt gedurende de reis.

Moet je een vaarbewijs hebben?

Voor een zeilreis ben je verplicht om een vaarbewijs te hebben. Welk vaarbewijs dat precies is, dat hangt af van het land waar je naartoe gaat. In Griekenland is het bij de meeste charterbedrijven verplicht om over vaarbewijs 2 te beschikken, maar er zijn ook bedrijven waar je met vaarbewijs 1 gewoon terechtkomt. In andere landen kan dit anders zijn. In Spanje en Turkije moet je bijvoorbeeld altijd over vaarbewijs 2 beschikken. Als je zeker wilt zijn dat je goed zit, neem dan contact op met het bureau waar je de reis boekt. Zij kunnen je hier altijd over informeren.

Kunnen kinderen mee aan boord?

Kinderen kunnen zeker mee aan boord bij een flottielje zeilvakantie. Sterker nog, dat is een heel goed idee. Hoewel er over het algemeen elke dag gezeild wordt, gaat het vaak maar om een paar uurtjes. De rest van de dag krijgen de kinderen meer dan genoeg tijd om lekker te zwemmen en te spelen op de stranden. Flottielje zeilen is dus een leuke vakantie voor het hele gezin!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *