koningsdag vlaggen

Waar komt de Koningsdag traditie vandaan?

Op Koningsdag hangt aan haast elk Nederlands huis een Nederlandse vlag. Als je er nog geen hebt, maar je zou er wel graag een hebben, kan je kijken bij een winkel als vlaggenclub. De vlag is belangrijk, want het staat niet alleen symbool voor het land Nederland. Op Koningsdag, voorheen Koninginnedag, viert iedereen in Nederland namelijk de verjaardag van de kroondrager door onder andere de vlag uit te hangen. De datum is in de afgelopen jaren veranderd naar 27 april, omdat de huidige Nederlandse koning Willem-Alexander op die datum jarig is. Beatrix, die enkele jaren geleden de troon aan haar zoon doorgaf, was zelf helemaal niet jarig op de dag dat heel Nederland Koninginnedag vierde. Hoe zit dit en waar komt de traditie vandaan?

Van Prinsessendag tot Koningsdag

De traditie van vlaggen koningsdag en rommelmarkten is al best oud. Eind negentiende eeuw, op 31 augustus, was de traditie van Koningsdag al in Nederland te vinden. Het heette toen geen Koningsdag, maar Prinsessendag. Op 31 augustus was het namelijk de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessendag werd in het begin enkel in Utrecht gevierd. Enkele jaren later veranderde dit in Koninginnedag. In 1948 werd Juliana koningin, waarop Koninginnedag werd verplaatst naar haar verjaardag op 30 april. Beatrix volgde haar op in 1980, maar zie hield de verjaardag van haar moeder aan. Beatrix is namelijk jarig op 31 januari, en dat is te koud voor festiviteiten. In 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder op. Omdat hij jarig is op 27 april is dat de datum waarop Nederlanders nu Koningsdag vieren.

De rommelmarkt

De festiviteiten van Koningsdag lopen uiteen, maar de belangrijkste is wel de vrijmarkt. Het is een dag waarop iedereen zijn of haar oude spullen op straat te koop mag zetten en aan voorbijgangers kan verkopen. Vaak reserveert een gemeente één gebied voor het houden van de vrijmarkt, maar soms vind het ook gewoon plaats bij mensen voor de deur. Deze traditie van een rommelmarkt is nog niet zo oud en het is bedacht om relschoppers bezig te houden. Beatrix trouwde in 1966 met prins Claus, een Duitser. Na de oorlog riep dit bij veel Nederlanders negatieve gevoelens op en er werd flink gereld op onder andere Koninginnedag. De gemeente Amsterdam besloot toen een vrijmarkt te organiseren, zodat de relschoppers iets te doen zouden hebben op Koninginnedag.

Een volkstraditie

Eigenlijk bestaat de traditie van een vrijmarkt al veel langer. De gemeente Amsterdam maakte het een officiële festiviteit, maar de inwoners van Amsterdam deden dit al veel langer, op eigen houtje. Vanaf het moment dat de gemeente het officieel maakte, kwamen mensen vanuit heel Nederland op de Amsterdamse vrijmarkt af. ‘S nachts kwamen mensen al naar de hoofdstad op een plekje te bemachtigen voor de rommelmarkt. Later hebben andere steden dit ook officieel overgenomen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *