Voorbeelden van een shabby chic interieur

Voorbeelden van een shabby chic interieur

De letterlijke vertaling van shabby is armoedig en lijkt dan ook het tegenovergestelde van chic. Maar juist die tegenstelling tussen shabby en chic is wat deze stijl interessant maakt. Aan wie van strak en modern houdt, is deze stijl waarschijnlijk niet besteed. Lees hieronder de tips hoe je de shabby chic stijl toepast in je huis.

Wat is shabby chic?

Shabby chic is een stijl waarbij wordt gekozen voor voorwerpen die oud zijn, oud lijken of nieuwe dingen die zo bewerkt zijn dat ze oud of antiek lijken. Deze stijl zie je zowel in bij kleding als inrichting.

Shabby chic heeft veel raakvlakken met de vintage stijl. Alleen bij vintage gebruik je vooral spullen die echt oud zijn, bij shabby chic kan je nieuwe spullen oud laten lijken.

Welke kleuren passen bij de shabby chic stijl?

Kies voor de shabby chic stijl zachte, lichte kleuren. Denk aan ivoor, zacht wit, beige of lichtgrijs voor de muren. Kies voor de meubelen en accessoires voor een combinatie van wit en zachte poederachtige pasteltinten. Lichtblauw, bleek groen en zacht of oud-roze zijn bijvoorbeeld kleuren die hier mooi bij passen.

Voorbeelden van een shabby chic interieur

Welke materialen passen bij de shabby chic stijl?

Bij de shabby chic stijl hebben natuurlijke materialen de voorkeur. Materiaal als hout, leer en stoffen zijn uitermate geschikt. Deze materialen krijgen door de tijd vanzelf een verweerde, gebruikte of versleten stijl maar er zijn ook genoeg technieken waarmee je deze materialen ouder kan laten lijken. Bijna iedere stijlvolle eettafel van hout kan je voor deze stijl gebruiken. Wat betreft stoffen passen fluweel en kant hier ook prima bij. Stoffen kunnen ook heel goed bloemen- of paisley motieven hebben.

Voorbeelden van een shabby chic interieur
shabby chic eettafel

Shabby chic meubelen

Je kan shabby chic meubelen kant-en-klaar kopen. Maar als je het leuk vindt om meubelen op te knappen dan kan je je met deze stijl helemaal uitleven.

Kies voor de shabby chic stijl oude, vintage of antieke meubelen. Op die manier kan je oude meubelen een nieuw leven geven door ze op te knappen, te schilderen of op een andere manier te behandelen.

Voorbeelden van een shabby chic interieur

Shabby chic accessoires

Maak de inrichting af met leuke accessoires. Je kan voor veel of weinig accessoires kiezen, net waar je van houdt. Met goed gekozen kussens, kleden, lampen, schalen, vazen decoreer je de ruimte naar hartelust. Oude kroonluchters, lampenkappen of kandelaars zijn hierbij ideaal. Niet alles hoeft van dezelfde stijl te zijn zolang ze bij elkaar maar een harmonieus geheel vormen.

  1. Ik vind deze lichte kleuren ook altijd veel rust uitstralen. Ik heb laatst ook een antieke kast geverfd die nu in mijn slaapkamer staat. Ik heb gekozen voor een beige tint die goed bij ons bed past. Er zijn zoveel mogelijkheden om het gewenste effect te bereiken!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *