met de aanhanger rijden

Voor het eerst met een aanhangwagen rijden? Gebruik deze tips! 

Wanneer we iets slepen, moeten de veiligheidsaspecten altijd de eerste prioriteit zijn. De veiligheid van je, je passagiers, je voertuig en aanhanger en andere weggebruikers is een ‘must’ elke keer dat je met een aanhanger de weg op gaat. Vandaag brengen we je een paar van onze beste tips om je veilig te houden nadat je een aanhangwagen leasen hebt gedaan. Plaats de aanhanger achter je auto en gebruik de volgende tips om veilig de Nederlandse wegen op te gaan! 

Begrijp de veranderingen

Wanneer je een aanhanger aan een voertuig koppelt, verander je direct de rijeigenschappen van dat voertuig. Naarmate er meer gewicht aan de trailer wordt toegevoegd, zullen de effecten hiervan worden versterkt. Dit betekent dat je je rijstijl moet aanpassen om rekening te houden met deze verschillen in rijgedrag. Je zult merken dat achteruitrijden met een aanhangwagen anders is dan achteruitrijden met alleen een voertuig. Het is altijd handig om iemand buiten het voertuig te hebben om je te begeleiden om ervoor te zorgen dat je veilig manoeuvreert. 

Ken je grenzen

Het kennen van de grenzen van je aanhangwagen en je trekkend voertuig is essentieel voor de veiligheid van je sleepervaring. De limieten van je trekkend voertuig vind je in de voertuigpapieren. Overschrijd nooit het maximale trekvermogen van je zwakste onderdeel. Dat wil zeggen, als je voertuig een maximaal trekgewicht van 3500 kg heeft en je trekhaak een maximaal trekgewicht van slechts 2000 kg, dan mag je het trekgewicht van 2000 kg nooit overschrijden. 

Denk aan de gewichtsverdeling

Het op de juiste manier verdelen van het gewicht op je aanhangwagen maakt een enorm verschil wanneer deze wordt gesleept. Je moet streven naar ongeveer 60% van het gewicht op de neus van je aanhangwagen en 40% op de achterkant. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel gewicht op de trekhaak rust en dat de aanhangwagen niet omhoog trekt aan de achterkant van je trekkend voertuig. Bij een bestelbus leasen en vullen moet je overigens ook de gewichtsverdeling in de gaten houden. 

Plan je reis

Het manoeuvreren van een aanhangwagen kan erg moeilijk zijn, dus waarom zou je je reis niet zo gemakkelijk mogelijk maken? Probeer je route te plannen en vermijd smalle wegen of andere lastige routes die het slepen moeilijker kunnen maken. Routeplanning is een geweldig idee omdat het je kan helpen wegafsluitingen te vermijden, terwijl het je ook een idee geeft van wat je tijdens je reis kunt verwachten. Als je een lange reis gaat maken, zorg er dan voor dat je een paar rustplaatsen inlast, zodat je je batterijen kunt opladen voordat je verder gaat. 

Let op je aanhangwagen

Dat je aanhanger er goed uitzag voordat je vertrok, wil nog niet zeggen dat hij dat de hele reis zo zal blijven. Stoten en trillingen tijdens het slepen kunnen ertoe leiden dat riemen losraken of voorwerpen gaan bewegen tijdens het transport. Door tijdens het slepen af ​​en toe eens achterom te kijken, kun je problemen opsporen voordat ze de tijd hebben om zich te ontwikkelen tot iets ernstigs.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *