Vier opties om jouw woning klaar te maken voor de toekomst

Wanneer je een huis koopt, fantaseer je al snel over de toekomst. Hoe lang wil je hier blijven wonen? Ga je kinderen opvoeden in het huis, of ga je er je oude dagen doorbrengen? Wat je plannen ook zijn: er zijn altijd manieren om jouw woning klaar te maken voor de toekomst.

Voldoende leefruimte

Of er nu wel of geen gezinsuitbreiding op de planning staat: het loont altijd om je huis net wat ruimer te maken. Dat doe je op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een deel van je tuin om te bouwen tot serre. Op de bovenverdieping transformeer je kleine zolderkamertjes in volwaardige slaapkamers dankzij één of meerdere dakkapellen. Maar wat kost een dakkapel? Gemiddeld betaal je drieduizend tot zesduizend euro. Deze investering is wel de moeite waard, want een dakkapel zorgt ervoor dat jij de waarde van je huis verhoogt.

Verduurzaming

We gaan een toekomst tegemoet waarin we aardgasvrij moeten leven. Het is dus nuttig om je woning op deze toekomstplannen voor te bereiden. Hoe je dat doet? Ten eerste door je cv-ketel te vervangen met een duurzamer alternatief. Zonnepanelen zijn een goede keuze. Laat deze samen met een zonneboiler installeren, om er zo warmpjes bij te zitten zonder aardgas te verbruiken. Een warmtepomp is ook een goede keuze. Zo verwarm je je woning dankzij natuurlijke warmte die in de grond zit.

Slimme technologie

Het is inmiddels al moeilijk om je een leven zonder technologie voor te stellen. Technologische ontwikkelingen komen ons huis langzaam maar zeker binnen, waar ze uiteindelijk onmisbaar worden. Maak je woning klaar voor de toekomst door alvast slimme technologie te laten installeren. Zo bestuur je jouw lampen met je stem, stel je de thermostaat in met een app en gebruik je je telefoon voor het openen en sluiten van al je sloten.

Klaar voor je pensioen

Wanneer je een oudere leeftijd nadert, is het belangrijk om je voor te bereiden op de toekomst. Dat doe je door al ruimte te maken voor eventuele hulpmiddelen, zoals een traplift. Denk ook aan hoge dakramen: installeer alvast elektrische raamopeners om dit klusje minder zwaar te maken. Losliggende matten en snoeren werk je het liefste ook weg. Dit voorkomt dat je een keer struikelt en valt. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met deze aanpassingen. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger als je eenmaal slecht ter been bent.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *