Wat zijn de verschillen tussen voetbal en hockey?

Wat zijn de verschillen tussen voetbal en hockey?

Voetbal en hockey zijn twee hele bekende sporten in Nederland. Toch zijn er genoeg mensen die er niet veel vanaf weten of de sporten zelfs moeilijk kunnen onderscheiden. Is dat voor jou het geval, lees dan deze tekst door!

Bij de een wordt de bal gespeeld met een stick en bij de ander met de voet. Maar wat zijn nou andere zichtbare verschillen? Om de volgende keer als jij langs een veldje loopt te kunnen weten of het een hockey- of voetbalveldje is, kun je hieronder verder lezen…

Verschil in hoe voetbal en hockeywedstrijden eruit zien

De essentie van het spel is in beide sporten ongeveer hetzelfde. Het gaat natuurlijk om scoren, of dit nou in een voetbaldoel of een hockeydoel gebeurt. De voortgang van het spel verschilt wel erg. Bij voetbal gebruikt de speler zijn voeten om de bal door te passen naar een andere speler of langs de tegenstander te dribbelen. Bij hockey wordt gebruik gemaakt van een stick om de, veel kleinere bal, te verplaatsen. Hierdoor wordt de snelheid van de bal vaak op kortere afstanden vergroot. Omdat de essentie op elkaar lijkt is het niet zo gek dat de velden dit ook doen, toch zijn er wel merkbare verschillen.

Hoe ziet een voetbalveld eruit?

De gebruikelijke maat van een voetbalveld kan verschillen maar komt toch vaak neer op 100 bij 70 meter. Hierbij zijn duidelijke, gebruikelijk witte lijnen te zien op het veld. Er wordt gebruik gemaakt van de omlijning van het veld, een middenlijn en een middencirkel, een ‘16 meter gebied’, een penalty stip, een doellijn, twee aluminium of houten doelen met daarin een doelnet en aan de zijkant nog de dug outs. In het 16 meter gebied mag de keeper de bal in zijn handen pakken. Daarbuiten niet. Hoewel de afmetingen van een veld kunnen verschillen hebben deze markeringen altijd dezelfde verhouding. Bij grotere voetbalclubs wordt het veld vaak omringd door zitplaatsen en soms wel een tribune of stadion. Voor verschillende competities worden standaard afmetingen vastgesteld. Zou je thuis willen voetballen, dat is een voetbaldoel kopen altijd een mogelijkheid.

En hoe ziet een hockeyveld uit?

Een hockeyveld ziet er net iets anders uit dan een voetbalveld. Je kunt het verschil snel zien aan de ontbrekende middencirkel op het hockeyveld of de extra lijnen die het veld in vieren delen. Overeenkomsten zijn de zijlijnen, achterlijnen, doellijnen en middenlijn. Het hockeyveld is vaak net iets kleiner dan het voetbalveld, maar dit is niet altijd het geval. De strafbal stippen (min of meer hetzelfde als de penaltystip) liggen op iets meer dan 6 meter van het doel. Er kan op een hockeyveld gebruik worden gemaakt van multifunctionele of extra lijnen. Wanneer deze lijnen afwijken van de standaard belijning worden ze aangegeven met een andere kleur. De standaard lijn kleuren die worden gebruikt zijn wit en geel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *