bakfiets

Veilig rijden met een bakfiets: een kunst op zich

Bakfietsen zijn handig, maar niet-bakfietsbezitters denken hier soms anders over. Qua grootte bevindt het voertuig zich in een grijs gebied, hetgeen wat extra aandacht vergt. Ook omdat de bak niet zelden is gevuld met één of meerdere dreumesen is veilig kunnen rijden een vereiste.

Denk als chauffeur

Op papier ben je een fietser, in de praktijk meer een bestuurder van een kleine personenauto. Het is dus zaak om je bewust te zijn van de grootte van je bakfiets en als chauffeur te denken. Voorkom ongelukken met de nodige discussies over een eventuele aansprakelijkheidsverzekering door terughoudend te rijden. Je raakt makkelijker paaltjes, andere voertuigen en niet in de laatste plaats voetgangers. Vanuit een zijstraatje een hoofdstraat inrijden is bijvoorbeeld moeilijk als je niet om de hoek kunt kijken. De voorkant van de bakfiets dan maar alvast de hoofdstraat opdraaien om een seconde later pas te zien of er iets aankomt, is niet slim. Stap daarom liever even af.

Op het fietspad? Bakfietsmoeder is intussen een woord geworden, althans, wel in dit artikel uit 2017 over dagelijkse ergernissen in de stad. Deze stemmingmakerij het hoofd bieden is onbegonnen werk, maar je kunt je in ieder geval aan de regels houden. Heb je deze al doorgenomen?

  • Wanneer een bakfiets (inclusief lading) breder is dan 75 centimeter, mag je de rijbaan gebruiken, dus niet het fietspad
  • Voor bakfietsen met twee wielen gelden dezelfde regels als andere fietsen
  • Er zijn uitzonderingen voor bakfietsen met drie of vier wielen: naast elkaar rijden is uit den boze, je mag niet tegen het gemotoriseerde eenrichtingsverkeer inrijden als dat wel is toegestaan voor tweewielige fietsen, en niet meer personen vervoeren dan waarvoor de bakfiets (beveiligde) zitplaatsen heeft.

Bel niet en denk aan je schoenen

Even snel vanuit je werk de kinderen van school ophalen met de bakfiets: prima, dat is gezond en beter voor het milieu. Neem wel even de tijd om je hakken uit te trekken en te vervangen door plat schoeisel. Op een gewone fiets kan dat nog wel, maar op een bakfiets zijn hakken heel onhandig. Natuurlijk is bellen niet toegestaan, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken in het geval van de bakfietsrijder, zeker omdat je kostbare vracht vervoert.

Parkeren: denk aan je medeweggebruikers

Veel irritatie over bakfietsbezitters komt voort uit het parkeergedrag. Je bent gewend om je fiets overal voor de deur neer te zetten, ook als daarvoor rekken ontbreken. Op sommige plekken is de stoep geen optie voor een bakfiets. Niks mis met een stukje lopen, toch? Ook hier geldt de regel: denk als chauffeur en parkeer zonder de doorloop te blokkeren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *