examen doen

Uitgebreid alle examens oefenen

Heb jij binnenkort eindexamen dan is het heel verstandig dat je jezelf daar goed op voor kunt bereiden. Een examen maken is meer dan de stof uit je hoofd leren en het onthouden van feiten. Het gaat er in principe om dat je jezelf de vaardigheden aanleert om met de examenstof tot de juiste inzichten te kunnen komen. Je kunt daarom het best oude examens oefenen om jezelf goed voor te bereiden op de eindexamens en zo alle lesstof goed onder te knie te krijgen. Waar kun je op letten als je examens gaat oefenen?

Tips voor examens oefenen

Als je begint met studeren voor een examen is het aan te raden om steeds een paar uur achter elkaar te oefenen. Zo wen je vast aan het tijdslot van 3 uur al je het echte examen gaat maken. Je wilt er natuurlijk niet pas op het echte examen achter komen hoelang 3 uur examen maken nou eigenlijk is. Als je dit steeds oefent kun je goed inschatten hoe lang je over bepaalde opgaven doet en kun je bepalen of je iets sneller of langzamer moet gaan werken. Een ander voordeel van examens oefenen is je na meerdere examens te hebben geoefend, je vaak een rode draad ziet van onderwerpen en vraagstelling die in het uiteindelijke examen terug kunnen komen.

Heb je een oud examen gemaakt en ben je klaar? Bestudeer daarna goed naar antwoordenmodel en check de antwoorden. Ontdek je een aantal fouten antwoorden? Dat is bij het examens oefenen natuurlijk niet erg. Het is wel belangrijk dat je van je fouten leert. Er wordt bij het examens oefenen uitgelegd wat het juiste antwoord is en waar je het antwoord kan terugvinden in de lesstof. Bestudeer die lesstof dan nog wat extra. Kijk ook naar de richtlijnen per vraag op het antwoordenblad. Hierdoor krijg je een beter begrip van de manier waarop leraren aan het einde jouw antwoord gaan beoordelen en kun je je hierop vast anticiperen.

Bekijk video’s en combineer verschillende middelen

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook bij de voorbereiding voor het examen. Dus eerst examens oefenen om de lesstof te begrijpen, maar veel examenstof wordt ook uitgelegd in video’s op YouTube. Er zijn gelukkig veel leraren die tijd steken in het opstellen van video’s om de stof duidelijk uit te leggen. De combinatie van beeld en geluid zorgt ervoor dat jij de stof beter gaat begrijpen. Beeld blijft voor veel mensen beter hangen dan een stuk tekst en geeft je vaak net een ander perspectief.

De ideale combinatie is uitleg door een video en de examens oefenen. Als je beide toepast, blijft de stof beter hangen en ga jij zelfverzekerder het examen in. Het is ook verstandig om te studeren in fases. Ga dus niet in een dag alle examenstof in één keer in je hoofd stampen. Richt je met name op de onderdelen die je nog niet goed beheerst. Verder kun je daarnaast ook gebruikmaken van een examenbundel. Hierin staat alle examenstof samengevat en worden de belangrijkste begrippen en feiten uitgelegd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.