verkleed als sneeuwwitje

Trick-or-treat of Alaaf?

Soms wil je gewoon als Barbie uitgedost naar buiten kunnen gaan. Met een masker van een beroemd politicus op je hoofd een biertje drinken. Of iemand de stuipen op het lijf jagen als een vampier. Doe je dit op een normale doordeweekse dag dan zul je toch wel vreemde blikken krijgen. Maar gelukkig zijn er Halloween en Carnaval! De 2 feesten bij uitstek waar je even iemand anders kunt zijn. En hoewel beide feesten jezelf verkleden als belangrijk kenmerk hebben zijn er toch ook wat verschillen. Zowel qua aankleding of beter verkleedkleding als hun oorsprong.

Een stukje geschiedenis

Ooit begon op 1 november het nieuwe jaar volgens de Kelten in, voornamelijk, Groot-Brittannië. Allerheiligenavond, All Hallows Eve oftewel Halloween was dus de Keltische Oudejaarsavond. Naast een aanstaand nieuw jaar, herdacht men ook overledenen, droeg men maskers om boze geesten weg te jagen en bedelde aan voordeuren voor zogenoemde zielencake in ruil voor een gebed. Het trick-or-treat waarmee kinderen langs deuren gaan en de vaak wat griezelige kostuums zijn hier allemaal van afgeleid. Carnaval heeft een wat roeriger geschiedenis. Van katholiek naar heidens en weer katholiek. Maar de oorsprong is te vinden in de viering van de vastentijd vòòr Pasen. In de 3 dagen voor Vastelaovend, zoals het in het dialect genoemd wordt, draaide het vooral om eten, drinken en het een beetje belachelijk maken van invloedrijke mensen met grote poppen of maskers. En dat is uiteindelijk het motto gebleven.

hallween
Halloween trick or treat

Bespotten of bang maken

Hoewel beide van oudsher verkleden en feesten gemeen hebben en heeft hetgeen dat gevierd werd de uitdossing van de feestvierders tot op heden bepaald. Met carnaval is de inspiratie vaak iemand of iets dat actueel is. Veel politici, beroemdheden of bekende voorwerpen komen als groteske poppen voorbij of staan bezopen te hossen in de straten. Halloween outfits zijn daarentegen toch meer luguber van aard. Dracula’s, vampieren en skeletten domineren op 31 oktober vooral de dresscode. Met carnaval zie je bij wijze van spreken iemand verkleed als een glas bier een biertje drinken en bij halloween een vampier met een Bloody Mary.

Even ontsnappen

Halloween is eigenlijk vooral middels goede marketing onze kant op gekomen vanuit de Verenigde Staten. Carnaval daarentegen kent een lange traditie in ons land en zit vooral bij de Limburgers en Brabanders in het bloed. Maar of je nou voor trick-or-treat of alaaf kiest; beide feesten bieden je een mogelijkheid even te ontsnappen aan jezelf. Een pak of masker van zuster tot piloot, non tot duivel, Trump tot Merkel: alles is verkrijgbaar. En je loopt gedurende die dag in oktober of paar dagen in februari in ieder geval niet voor gek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *