inrichting

Toe aan een ander interieur? Zo restyle jij je eigen woonkamer

Woon je al een tijdje in je huidige woning en zou je graag een keer willen veranderen van interieur? Soms kan het overweldigend zijn, want waar moet je beginnen? Alles tegelijk aanpakken is misschien een te grote stap, maar je zou bijvoorbeeld kunnen starten met de woonkamer. Kijk met welke kleine aanpassingen je groot resultaat kan behalen. Er hoeft geen aannemer of architect aan te pas te komen, want dit kan jij helemaal zelf!

Vervang je meubels voor een nieuwe look

De meubels die in je woonkamer staan zijn vrij bepalend voor de stijl. Als je een landelijke inrichting hebt, maar je wilt het interieur liever iets moderner, dan zou je kunnen overwegen om nieuwe meubels te kopen. Het eerste wat je kan doen is een nieuwe bank kopen. Dit is namelijk een groot object die de sfeer kan bepalen. De bank is ook een goed uitgangspunt om vanuit daar verder te gaan en zo uiteindelijk de rest van de meubels te vervangen. Combineer je bank bijvoorbeeld met een designer salontafel en twee moderne stoelen en je hebt al een hele andere uitstraling gecreëerd. 

Bepaal van tevoren de stijl

Zorg dat je goed voor ogen hebt in welke stijl je jouw woonkamer graag zou willen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het maken van moodboards op Pinterest, of door plaatjes uit magazines te verzamelen. Aan de hand van de sfeer die daaruit naar voren komt, kun je plannen gaan maken. Werk ook met stalen van een kleur verf of zelfs van een vloer of gordijnstof. Het is namelijk belangrijk om overzicht te krijgen en te zien of alles mooi bij elkaar past. Als je de stalen naast elkaar legt, kun je vaak in een oogopslag zien of het samen gaat en of het dus een goede match is. Met dit moodboard in gedachten kun je lekker gaan shoppen.

Toe aan een ander interieur? Zo restyle jij je eigen woonkamer
Moodboard

Kies voor nieuwe kleuren

In het restylen van je huis is het schilderen van de muren essentieel. Zelfs als geen andere kleur op de muren wilt. Is je huis bijvoorbeeld wit en wil je het graag zo houden bij het restylen? Verf dan alsnog alles over in dezelfde kleur wit. Het geeft namelijk net weer even een frisse look. Daarnaast is het ook zonde als je net alles hebt aangepakt, je je toch later gaat storen aan die muren. Dat wil je voorkomen, dus als je het doet, doe het dan goed! Ga je wel voor iets nieuws en wil je geen standaard kleur? Dan kun je altijd aan de hand van de juiste stalen, de perfecte kleur laten mengen.

Gooi spullen weg die je niet of nooit hebt gebruikt

Bij het restylen van je huis hoort ook opruimen en weggooien. Als je iets al een lange tijd niet hebt gebruikt is het zonde om te bewaren. Het neemt namelijk onnodig ruimte in beslag en het beperkt het restylen van je huis. Denk hierbij aan een bijzettafeltje dat niet gebruikt wordt, of een ladekastje dat eigenlijk alleen maar in de weg staat. Door spullen weg te doen creëer je ruimte en ook weer nieuwe mogelijkheden. Door het bijzettafeltje weg te doen kun je misschien een grotere bank kwijt. Uiteraard zijn spullen van emotionele waarde wel belangrijk om te houden. Ongeacht de stijl passen dit soort objecten in ieder interieur omdat het een speciale betekenis heeft. 

Toe aan een ander interieur? Zo restyle jij je eigen woonkamer
Groene accessoires

Ga los met accessoires

Woonaccessoires zijn echt ideaal als je een verandering in je interieur wil. Ze maken de ruimte af en zijn makkelijk te verplaatsen. Als je voor een neutrale basis gaat, kun je de stijl bepalen door middel van de accessoires. Het voordeel daarvan is, je kan het snel weer veranderen als je erop uitgekeken bent. Accessoires zijn dus een goede tool om in te zetten bij het restylen van je woning. Een paar leuke kussens, kandelaren of kleedjes zijn goed betaalbaar en kunnen dus makkelijk weer vervangen worden als je weer toe bent aan een ander interieur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *