muur schilderen

Hoe verf je een muur? Een 10-stappenplan

Ben je uitgekeken op de kleur van je muren en ben je toe aan een nieuwe frisse kleur? Het schilderen van je muur heeft een groot effect en kan je kamer een hele nieuwe uitstraling geven. Het is bovendien een klusje dat je best zelf kan uitvoeren. Een goede voorbereiding is wel nodig en die neemt vaak meer tijd in beslag dan het schilderen zelf. Deze stap-voor-stap tips helpen je erbij

#1 Maak een plan

Voordat je echt aan de slag kan, is het nodig om een plan te maken. Misschien heb je een al een idee in gedachten van hoe je wilt dat het eruit gaat zien. De belangrijkste keuze is de kleur. Als je meerdere muren wilt schilderen kan je bedenken of je één muur een accentkleur geeft of alle muren van dezelfde kleur wilt voorzien.

Heb je de kleur gekozen, dan ben je er nog niet. Natuurlijk kies je voor muurverf, maar ook die is er in verschillende soorten: bijvoorbeeld glanzend, zijdeglans, mat of extreem mat zoals de Pure mat van Sikkens.

Hoe verf je een muur? Een 10-stappenplan
Kleur kiezen

#2 Bereid je voor

Als je weet wat je wilt, is het tijd om de benodigde spullen te verzamelen. Zorg dat je alles bij elkaar hebt voordat je begint. Maak desnoods een checklijst. Die kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Afplakband
  • Gatenvullers of reparatiemiddel
  • Plastic om de vloer en/of meubels te bedekken
  • Geschikte kwasten en rollers
  • Verfemmer of verfbak om de verf in uit te rollen
  • Evt. een voorstrijkmiddel of primer voor als het een nieuwe of onbehandelde muur is
  • Voldoende verf voor de het aantal vierkante meters
  • Trapje

#3 Maak de muur vrij

Verplaats meubels zodat de muur vrij komt. Dek meubels af als het een kleine ruimte is. Zorg dat je de ruimte hebt om ongehinderd te schilderen.

#4 Tape de randen af

Geoefende schilders met een vaste hand kunnen deze stap misschien overslaan. Maar als je geen geoefend schilder bent, dan is het verstandig om de randen en plinten af te plakken met schilderstape. Dek bijvoorbeeld ook stopcontacten, lichtknoppen en ventilatieroosters af, of schroef ze er even af.

#5 Ontvet de muur

De muren moeten vrijgemaakt worden van vuil en stof en ze moeten ontvet worden zodat de verf goed kan hechten. Je kan de muren afborstelen of stofzuigen en daarna afnemen met een spons met een ontvettend middel zoals St. Marc of water met een flinke scheut ammonia.

#6 Controleer de muur

Controleer de muur op loszittenden delen, gaten of scheuren. Vul gaten en scheuren met een geschikt vulmiddel en schuur, na het drogen, de behandelde delen glad.

#7 Geef de muur een voorbehandeling

Deze stap is vooral nodig bij nieuwe muren of muren die nog niet eerder geschilderd zijn. Sommige muren zijn sterk of onregelmatig zuigend wat het moeilijk maakt om de verf gelijkmatig aan te brengen. Je kan dit controleren door wat water op de muur te spuiten. Als het water in druppeltjes op de muur blijft, dan is een voorstrijk of primer waarschijnlijk niet nodig. Als het direct in de muur trekt, dan kan voorbehandelen nodig zijn.

#8 Verf de randen

Als de muren schoon, droog en voorbehandeld zijn, kan het verven eindelijk beginnen. Roer de verf goed door met een roerstaafje. Begin met de randen. Neem een kwast en schilder een rand van een centimeter of 4-5 langs de schilderstape.

Hoe verf je een muur? Een 10-stappenplan
Eindelijk verven…

#9 Verf de muur met een verfroller

Verf de rest van de muur met een voor muurverf geschikte verfroller. Begin bovenaan en werk naar beneden. Verf telkens een vierkante meter. Maak met je roller een soort ‘W’ bewegingen waarbij je je roller zo min mogelijk van de muur haalt, alleen om nieuwe verf te pakken. Zorg dat het stuk muur volledig bedekt is, voordat je het volgende stuk gaat aanpakken. Is de kleur niet dekkend genoeg? Wacht dan 2-4 uur voordat je de muur nog eens kan overschilderen. Haal de tape meteen weg, als je klaar bent met schilderen.

#10 Wachten

Als de muur helemaal met verf bedekt is, zul je geduldig moeten zijn. Pas als de muur helemaal droog is, vaak pas na een nacht, dan kan je het definitieve resultaat goed zien. Geduld dus…

  1. Bedankt voor het handige stappenplan om muren te verven. Stap 5 is een nieuwe stap, ik heb nog nooit een muur ontvet. Dat gaan we zeker een keer proberen. Wij willen graag een aantal muren in ons huis geverfd hebben, maar weten nog niet zeker of we zelf de kwast oppakken of dat we een winterschilder laten komen. Het is namelijk een behoorlijke klus.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *