stalen deur

Tips voor meer natuurlijk licht in je interieur

Licht is heel belangrijk in je interieur. Natuurlijk licht vergroot je welzijn en je woonplezier en het is bovendien gratis. Het ene huis is lichter dan het andere. Maar in ieder huis zijn er dingen die je kan doen om meer natuurlijk licht in je interieur binnen te laten.

Lees de tips hieronder die je in de praktijk kan brengen als je meer licht in je huis wilt

#1 Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren weerkaatsen het licht beter dan donkere kleuren. Iedere kleur heeft een lichtreflectiewaarde. Helder wit heeft een reflectiewaarde van 100%. Zwart heeft een lichtreflectiewaarde van 0%. Wit is dus de beste kleur voor je muren als je het natuurlijke licht in je huis wilt versterken. Maak daarom in ieder geval de plafonds wit. Wil je het effect nog versterken gebruik dan glanzende verf. Lichte kleuren voor de vloer en meubelen helpen hierbij ook.

#2 Vervang dichte deuren door deuren met glas

Een manier om meer gebruik te maken van het natuurlijke licht in je huis is om de dichte deuren te vervangen door deuren met glas. Hoe meer glas hoe beter. Vooral de stalen deuren op maat zijn heel trendy en mooi. Deze deuren hebben hele smalle profielen en bieden dus extra veel ruimte aan glas dat licht doorlaat. Je kan deze stalen deuren in alle RAL kleuren bestellen, maar vooral de kleur zwart is heel populair. Je kan bovendien kiezen voor draaiende deuren of schuifdeuren.

#3 Vervang een muur of deel van een muur door glasblokken

Een iets grotere ingreep maar wel één die een stuk meer licht in je huis kan brengen is het vervangen van een muur of een deel ervan door glasblokken. Je kan uit veel verschillende glasblokken kiezen. Helder, mat of gekleurd glas. Behalve dat het meer licht brengt, kan het er ook nog heel leuk uitzien.

Tips voor meer natuurlijk licht in je interieur
lichtstraat of lichtkoepel voor extra licht

#4 Maak een lichtstraat of lichtkoepels in je plafond

Een lichtstraat of lichtkoepel in je plafond is natuurlijk alleen mogelijk als er geen verdieping boven zit. Maar zo’n extra lichtkoepel in je plafond, kan voor heel veel extra natuurlijk licht zorgen. Door zulke ruiten in je plafond kan je de lucht en de zon zien. In tegenstelling tot verticale ruiten worden ze zelden overschaduwd door voorwerpen of bouwsels in de buurt.

#5 Maak gebruik van spiegels

Spiegels laten niet alleen kleine ruimtes groter lijken, ze reflecteren ook het licht dat in de spiegel valt. Spiegels en andere glanzende en blinkende voorwerpen zijn uitermate geschikt om het licht te reflecteren. Denk ook aan glanzende aanrechtbladen of tafelbladen als hulpmiddelen om meer natuurlijk licht te reflecteren.

#6 Houd de ramen vrij

Dit is iets dat je niet altijd zelf in de hand hebt. Maar er komt duidelijk meer licht in je huis als het licht niet gehinderd wordt door planten, struiken, overkappingen en schuttingen bijvoorbeeld. Houd je ramen zoveel mogelijk vrij. Dat geldt ook voor gordijnen die, ook als ze opgeschoven zijn, voor een groot deel voor de ramen hangen en zo licht wegnemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *