badkamertegels

Tips voor het kiezen van tegels voor je badkamer

Als je een nieuwe badkamer wilt samenstellen dan komt daar veel bij kijken. De indeling, het sanitair, het zijn allemaal belangrijke keuzes. Maar de keuze van tegels is waarschijnlijk het belangrijkst. Tegels bepalen de look and feel van de ruimte. Met het kiezen van de tegels kan je van je badkamer iets bijzonders maken. Heb je gekozen voor tegels op de grond en wanden, dan begint de zoektocht pas. Want de keuze is groot en welke tegels passen bij jouw smaak en in jouw badkamer?

Kleur

De kleurkeuze van de tegels is belangrijk. Kleur bepaalt voor een groot deel de sfeer van der ruimte. Lichte kleuren laten een kleine ruimte groter lijken. Een lichte kleur tegels is daarom een goede keuze voor kleinere badkamers of badkamers met weinig of geen ramen. Lichte kleuren passen zowel bij een moderne als klassieke badkamer.

Donkere kleuren hebben de eigenschap om een ruimte kleiner te laten lijken. Donkere tegels zorgen wel voor een luxe uitstraling en passen ook bij een moderne of industriële stijl.

Tips voor het kiezen van tegels voor je badkamer
zwarte tegels in badkamer

Effen, met dessin of patroon

Een effen tegel klinkt misschien saai. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kan tenslotte ook verschillende kleuren effen tegels combineren, zo krijg je een mozaiek tegels badkamer.

Tips voor het kiezen van tegels voor je badkamer
mozaïek badkamer

Ook heel gewild zijn de houtlook, marmerlook en betonlook tegels.

Tegels met patronen zijn op dit moment ook heel populair. Ze kunnen je badkamer een luxe, Oosterse of Mediterrane uitstraling geven.

Tips voor het kiezen van tegels voor je badkamer
badkamer met patroontegels

Mat of glanzend?

Of je van matte of glanzende tegels houdt, is natuurlijk persoonlijk. Maar deze keuze heeft ook praktische gevolgen.

Bij matte tegels zul je vuil en opgedroogde waterdruppels minder snel zien. Aan de andere kant zijn matte tegels iets lastiger schoon te houden. Op glanzende tegels zijn vuil en waterdruppels juist wel snel zichtbaar maar deze tegels laten zich makkelijk schoonmaken.

Keramisch of natuursteen?

Keramiek wil zoveel zeggen als gebakken van klei. Keramische tegels zijn dus gebakken tegels. Keramische tegels zijn sterk en slijtvast. Keramische tegels zijn er in allerlei prijsklassen en ze zijn gemakkelijk schoon te houden.

Iets duurder dan keramische tegels zijn natuursteen tegels. Voorbeelden van natuursteen zijn graniet, leisteen en marmer. Natuursteen tegels kunnen iets meer zorg en aandacht nodig hebben bij het schoonmaken. Zo is niet iedere natuursteen soort bestand tegen chloor of bleekmiddelen en moeten sommige soorten natuursteen geïmpregneerd worden zodat ze minder gevoelig worden voor vuil.

Tips voor het kiezen van tegels voor je badkamer
Natuursteen tegels badkamer

Glad of structuur

Zowel keramische als natuursteen tegels kunnen een glad oppervlakte hebben of een oppervlakte met structuur. Over het algemeen zijn tegels met structuur gevoeliger voor vuil. Tegels met een glad oppervlak kunnen de neiging hebben om glad te worden als ze nat zijn. Dat zijn allebei eigenschappen om rekening mee te houden.

Groot of klein?

Badkamer tegels zijn er in verschillende afmetingen. Van heel klein tot heel groot. Ook hierbij hangt de keuze vooral af van je persoonlijke voorkeur. Wel komen grote tegels beter tot zijn recht in grote badkamers. Een combinatie van kleine en grote tegels kan natuurlijk ook heel mooi zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *