veilig online shoppen

Tips om veilig en tevreden online te shoppen

Online shoppen heeft veel voordelen. Het bespaart tijd en je hoeft er de deur niet voor uit als je dat niet wilt. Maar bij online aankopen doen, loop je ook bepaalde risico’s. De tips hieronder helpen je om je bestellingen op een slimme en veilige manier te doen.

Koop bij bekende en betrouwbare webshops

Wil je zeker weten dat je bestelling geleverd wordt, dat je het indien nodig, veilig terug kan sturen en dat je je geld dan snel teruggestort krijgt? Dan is het verstandig om bij een bekende en betrouwbare webshop te shoppen. Vermijd onduidelijke, onbekende webshops met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Als je een webshop niet helemaal vertrouwt, zoek dan in ieder geval naar reviews of ervaringen van andere klanten.

Snel iets nodig?

Als je iets online bestelt, dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk ontvangen. Er is zelfs een lijst van webshops die dezelfde dag of de volgende dag bezorgen. Om je bestelling op dezelfde dag te ontvangen, moet je meestal wel vóór een bepaalde tijd bestellen. Garanties zijn er overigens niet. De webshop kan je bestelling op tijd verzenden en vervolgens kan er iets misgaan bij de bezorgdienst.

Hoe kan je veilig betalen?

Bij de meeste bestellingen betaal je vooraf met iDEAL, je creditcard of Paypal bijvoorbeeld. Bij sommige webshops heb je de mogelijkheid om achteraf per acceptgiro te betalen. Dat laatste voorkomt vooral rompslomp als je iets terug wilt sturen. Maar er is meer. Stel je doet een grote aankoop online en de webshop waar je de bank gekocht hebt, gaat failliet. Dan ben je je geld in de meeste gevallen kwijt. Bij grote aankopen is het daarom verstandig om achteraf te betalen als die mogelijkheid er is.

Let op het slotje

Let erop dat als je een bestelling doet, je het slotje in de de url balk ziet staan. Dit is een teken dat je gegevens via https verstuurd worden. Https staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure. Bij https worden je gegevens versleuteld verstuurd en kunnen niet worden ontcijferd. Dit is veiliger dan http.

Controleer je afschrift

Controleer of het bedrag dat wordt afgeschreven na je bestelling ook echt klopt met het bedrag waarvoor je gekocht hebt. Kijk online op je creditcard of je paypal account of het juiste bedrag is afgeschreven en wacht daar niet mee tot je het maandelijkse afschrift krijgt. Bij iDEAL hoeft dat niet omdat je het bedrag ziet voordat je akkoord gaat met de betaling.

Let op welke informatie je deelt

Sommige webshops hebben de neiging om meer informatie van je te vragen dan nodig is. Bepaalde persoonlijke informatie is niet nodig om online te kopen en kan je beter voor jezelf houden. Vul daarom alleen de verplichte velden in en geef b.v. nooit je Burgerservicenummer. Je geboortedatum hoeven ze ook niet te weten. Webshops proberen je gegevens zo goed mogelijk te beschermen, maar garanties geven ze niet. Eens in de zoveel tijd gaat het mis en kunnen je gegevens in de verkeerde handen vallen.

Bescherm je computer en je wifi

Digitale fraude komt vaker voor dan je denkt. Dus denk niet dat het jou niet gaat overkomen. Volg de volgende tips om veilig online te shoppen.

  • Bescherm je computer met een anti-virus programma en update het regelmatig
  • Kies slimme wachtwoorden en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord
  • Wees voorzichtig met het openen van links in mails. Open liever helemaal geen links vanuit je email
  • Doe geen aankopen vanaf een publieke wifi verbinding tenzij je een VPN (Virtual Private Network)-verbinding hebt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *