vrouw met rijbewijs

Tips om sneller je rijbewijs te halen

Als je eenmaal aan rijlessen begint, wil je natuurlijk zo snel mogelijk dat felbegeerde rijbewijs in handen krijgen. Rijlessen zijn duur en de wachttijden voor het aanvragen van een examen zijn lang. Maar als je het slim aanpakt kan je de boel best wel iets versnellen.

Hoeveel lessen heb je nodig?

Uit cijfers van het CBR in 2021 blijkt dat mensen gemiddeld 43,2 lessen nodig hebben voor ze hun rijbewijs hebben. Lees hieronder de tips om sneller en met minder lessen dan het gemiddelde je rijbewijs te halen.

Begin op tijd met je theorie examen

Je mag pas je rijexamen aanvragen als je je theorie-examen hebt gehaald. En, dat theorie-examen kan soms best wel eens tegenvallen. Het is een kwestie van vaak voor je theorie-examen oefenen. Gelukkig zijn er instellingen die helpen om je hierin te trainen, waar je uitleg krijgt en oefenexamens kan doen. Soms kan je zelfs in één dag je theorie-examen halen.

Blijf regelmatig lessen

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor je even met lessen moet stoppen. Dat is jammer want je niveau van rijvaardigheid gaat dan achteruit. Ook als je bijvoorbeeld wacht op de datum van je rij-examen of als je je theorie-examen nog niet hebt gehaald, probeer dan toch regelmatig een rijles te blijven nemen.

Plan je rijexamen zo snel mogelijk in

Omdat de wachttijden voor het rijexamen lang zijn, is het verstandig om liever eerder dan later je examen aan te vragen. Het kan op dit moment wel tot 20 weken duren voor je een datum krijgt, terwijl 7 weken de normale wachttijd zou moeten zijn.

Pakket met gratis herexamens

Natuurlijk ga je ervan uit dat je de eerste keer slaagt voor je rijexamen. Mocht dat nu niet het geval zijn, dan moet je weer gaan lessen en wachten tot je weer examen kan doen.

Om de kosten te drukken kan je een lespakket nemen waarbij het aanvragen van herexamens gratis is. Het aanvragen van een herexamen kost op dit moment toch 122,50 euro. Houd ook in de gaten dat je theorie-examen maar 1,5 jaar geldig is. Heb je in die tijd je rijbewijs niet gehaald, dan moet je het weer over doen.

Verkeersoefenterreinen

Soms kan het wat overweldigend zijn om én de auto te leren bedienen én tegelijkertijd rekening te moeten houden met het andere verkeer, dat niet altijd even geduldig is.

Op verschillende plaatsen in het land zijn er daarvoor verkeersoefenterreinen. Hier kan je in alle rust, dus niet in het echte verkeer, leren om de auto te bedienen. Ook kan je er de speciale verrichtingen oefenen. Je kan hier lessen van een paar uur boeken of zelfs een hele dag. Hier hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan, maar omdat het je veel lessen kan schelen, ben je toch goedkoper uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *