Tips om je huis te verduurzamen met LED verlichting

Tips om je huis te verduurzamen met LED verlichting

Laatst bijgewerkt:

Het verduurzamen van onze woning is een steeds belangrijkere stap om ervoor te zorgen dat we niet alleen kunnen besparen, maar er ook voor kunnen zorgen dat de uitstoot van CO2 wordt verminderd. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het laten plaatsen van zonnepanelen of het laten isoleren van de muur een flinke investering is, is het goed om eerst eens te kijken naar de mogelijkheden die er zijn met een wat kleiner budget. Eén van de manieren om dit effectief te kunnen doen, is door je huidige verlichting te vervangen door LED verlichting, voor zover dit nog niet gedaan is. We staan er namelijk niet altijd bij stil, maar een ‘normale’ lamp verbruikt op jaarbasis een stuk meer stroom dan een LED lamp. Hoe dit precies werkt en wat dit voor voordelen heeft, vertellen we je nu.

Vervang je oude lampen door LED lampen

Vanzelfsprekend is het eerste wat je kunt doen om je huis te verduurzamen met LED verlichting, het vervangen van je oude gloei- of halogeenlampen door LED lampen. LED lampen hebben namelijk een veel lager energieverbruik en gaan veel langer mee. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor je altijd een passende LED lamp kunt vinden voor elke ruimte in huis. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een functionele lamp of een lamp die puur voor de sfeer is, zijn er mogelijkheden genoeg.

Gebruik dimbare LED lampen

Een andere tip is om te kiezen voor dimbare LED lampen. Hiermee kun je de lichtsterkte aanpassen naar jouw wensen en de sfeer in huis bepalen. Door het dimmen van je LED verlichting kun je niet alleen energie besparen, maar ook de levensduur van de lampen verlengen. Let er wel op dat je kiest voor led dimmers die geschikt zijn voor LED lampen, anders kunnen er problemen ontstaan. Daarnaast is het ook goed om te kijken of de aansluiting hier geschikt voor is. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je de aan/uitknop kunt vervangen door een dimmer. Even goed nakijken dus!

Maak gebruik van bewegingssensoren

Het is in huis misschien niet altijd even handig, maar wel iets om over na te denken. Om nog meer energie te besparen kun je bewegingssensoren toevoegen aan je LED verlichting. Op deze manier gaat het licht automatisch aan wanneer er beweging gedetecteerd wordt, en weer uit wanneer er niemand meer aanwezig is. Dit is vooral handig in ruimtes waar je vaak maar kort aanwezig bent, zoals de gang of het toilet. Hoe handig is het om bijvoorbeeld in de gang een wandlamp zonder snoer op te hangen, zodat het alleen bij beweging ook daadwerkelijk aan gaat.

Ga voor smart verlichting

Alles wordt steeds slimmer, dus ook onze verlichting! Dus als je helemaal mee wilt gaan met de laatste technologische ontwikkelingen, dan is slimme verlichting iets voor jou. Met smart verlichting kun je je LED lampen bedienen via een app op je smartphone of met spraakcommando’s. Je kunt de verlichting dimmen, de kleur aanpassen en zelfs timers instellen. Op deze manier kun je eenvoudig energie besparen en het comfort in huis verhogen. Kortom, manieren genoeg dus om te kunnen besparen op je energierekening.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *