Stappenplan om zelf je houten schutting te beitsen

Stappenplan om zelf je houten schutting te beitsen

De schutting is een belangrijk element in je tuin dat niet alleen voor privacy zorgt, maar ook bijdraagt aan de uitstraling van je buitenruimte. Door de tuinafscheiding te beitsen, bescherm je het hout tegen allerlei weersinvloeden en verleng je de levensduur ervan. Hieronder vind je een handig stappenplan om als doe-het-zelver je houten schutting te beitsen.

Stap 1: Kies de juiste beits

Het kiezen van de juiste beits is de eerste stap. Zorg ervoor dat je een beits koopt die geschikt is voor buitengebruik, het type hout en de gewenste afwerking heeft. Een transparante beits zoals de Tenco Douglas Beits laat de houtnerf mooi zien en beschermt het hout zonder de natuurlijke look te verliezen. Met dekkende beitsen kun je de schutting juist een andere kleur geven. Kies bij voorkeur voor een buitenbeits van hoge kwaliteit die optimale bescherming biedt tegen vocht, schimmel en uv-straling. Wil je een product gebruiken dat minder belastend is voor het milieu? Ga dan voor een beits op acrylbasis met water als oplosmiddel.

Stap 2: Bereid de schutting voor

Voordat je begint met beitsen, moet je de schutting goed voorbereiden. Maak het hout schoon met een borstel en een mild sopje. Verwijder vuil en eventuele schimmelplekken en laat het materiaal vervolgens goed drogen. Schuur tot slot het oppervlak licht op voor een egaal resultaat en een betere hechting van de beits.

Stap 3: Bescherm de omgeving

Vergeet niet om de grond rondom de schutting af te dekken met plastic folie of oude doeken om te voorkomen dat de beits op planten of tegels terechtkomt. Gebruik daarnaast afplaktape om metalen onderdelen of randen af te plakken.

Stap 4: Breng de beits aan

Roer de beits goed door voordat je begint aan de klus. Gebruik een kwast of roller die geschikt is voor buitenbeits om het gelijkmatig aan te brengen. Werk van boven naar beneden en werk mee met de richting van de houtnerf. Voor een optimale bescherming kun je overwegen om een tweede laag aan te brengen.

Stap 5: Laat de beits goed drogen

Het is cruciaal om de beits goed te laten drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vermijd contact met het hout totdat het volledig droog is. Breng ook pas een tweede laag aan als de droogtijd is verstreken. Dit kan variëren van enkele uren tot een hele dag, afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beits.

Stap 6: Verwijder afplaktape en beschermingsmateriaal

Zodra de laatste laag beits droog is, kun je de tape en het beschermingsmateriaal verwijderen. Controleer of alles netjes is afgewerkt en geniet van het prachtige resultaat!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *