spotjes in badkamer

Spotjes plaatsen in de badkamer: handige tips en info

Spots zijn de ideale lampen voor in de badkamer. Ze zijn compact en op diverse manieren toe te passen. Gebruik de badkamerspotjes bijvoorbeeld als sfeerverlichting of zet het in als accentverlichting. Het is hoe dan ook verstandig om je van tevoren te verdiepen in de mogelijkheden. Lees hieronder allerlei handige tips en informatie over badkamerspots.

Inbouwspots of opbouwspots

Bij spotjes heb je de keuze uit twee opties: een inbouw en een opbouw variant. Inbouwspotjes vallen weg in het plafond, terwijl opbouwspots juist meer aandacht trekken. Daarnaast zijn opbouwspotjes vaak kantelbaar, waardoor je de richting van de lichtstraal kunt aanpassen. Bepaal van tevoren naar welk type badkamerspot jouw voorkeur uitgaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om beide soorten te combineren.

IP-waarde van badkamerspots

Wanneer je verlichting zoekt voor in de badkamer, moet je goed letten op de IP-waarde van de lampen. Deze waarde geeft aan in hoeverre de lamp stofdicht (eerste getal) en waterdicht (tweede getal) is. Spotjes met IP44 zijn spatwaterdicht en geschikt voor in de vochtige ruimte. Een inbouwspot IP65 is volledig waterdicht en daarmee veilig in de douchecabine en boven het bad te plaatsen.

Spotjes plaatsen in de badkamer: handige tips en info
Inbouwspots in plafond

LED of hallogeen spot

Er zijn zowel LED spots als hallogeenspots verkrijgbaar. Over het algemeen is het beter om LED opbouw- of inbouwspots aan te schaffen. Deze lampen zijn namelijk een stuk zuiniger, hebben een lange levensduur en zijn uiteindelijk voordeliger. Heb je al een paar hallogeenspots in de badkamer? Dan kun je deze eenvoudig vervangen voor een LED variant met dezelfde maat.

Plek van de badkamerspots

Denk zorgvuldig na over de plek van de spotjes. Dit is niet alleen belangrijk om de juiste IP-waarde te bepalen, maar het heeft ook invloed op de sfeer en het comfort. Richt bijvoorbeeld geen direct licht op de spiegel. Dit kan vervelende reflecties geven. Controleer daarnaast of je niet wordt verblind door fel en direct licht als je in bad ligt. Dat maakt het namelijk lastig om te ontspannen.

Lichtkleur en dimbaarheid

Wist je dat LED spots verkrijgbaar zijn in verschillende lichtkleuren? Dit wordt ook wel de kleurtemperatuur genoemd. Hoe warmer het licht, hoe zachter en sfeervoller het resultaat. Een koele kleurtemperatuur maakt de badkamer juist licht en kil. Je kunt licht eventueel ook sfeervoller maken door het te dimmen. Schaf hiervoor een speciale LED dimmer aan. Zorg ervoor dat er helder licht aanwezig is bij de spiegel, maar dat de rest van de badkamer vooral is voorzien van sfeerverlichting.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *