rolluik

Rolluiken zijn meer dan alleen veiligheid

Rolluiken zijn meer dan alleen veiligheid, ze geven ook de benodigde comfort in huis. Ze helpen bijvoorbeeld ook om omgevingsgeluid te dempen, isoleren tegen hitte en kou en beschermen tegen inkijk. Je kunt ze vergelijken met jaloezieën, maar met als belangrijk voordeel dat rolluiken een stuk steviger zijn. Genoeg redenen om thuis voor rolluiken te kiezen.

Afscherming

Rolluiken zijn bedoeld om een opening van een ruimte af te schermen. Dat kan zijn in de buitenschil of in de binneninrichting van een gebouw. Deze afscherming brengt dus een scheiding aan tussen de ene ruimte en de andere. Het kan hierbij overigens net zo goed gaan om een buitenruimte.

(Inbraak)veiligheid

De essentie van deze afscherming is meestal het bieden van enige veiligheid voor mensen en/of producten. De afgeschermde ruimte is dan moeilijker te bereiken voor ongenode gasten die met ongewenste bedoelingen die ruimte willen betreden. Meestal dienen rolluiken als inbraakvertragend element in de eerste verdedigingslinie.

Wat is een rolluik precies?

Materiaalsoort

Het materiaal dat meestal voor een rolluik gebruikt wordt is staal, kunststof en aluminium komen ook veel voor. Van dit materiaal worden geprofileerde strippen gemaakt, ook wel lamellen, die aan elkaar gekoppeld worden, zodat het een soepel oprolbaar geheel vormt.

Bediening

De bediening geschiedt op twee manieren:

 • met de hand (veeras, handmatig of zwengel) of
 • met een elektrische motor (ketting-, opsteek- of buismotor).

Wat voor type rolluik wil je?

Toepassingen

Er zijn diverse toepassingen waarop rolluiken toegepast worden:

 • als je behoefte hebt aan bescherming van mensen in een pand of de producten in je winkel tijdens sluitingstijd;
 • als het zonlicht aan één kant van je woning hinderlijk is; en
 • als er sprake is van geluidsoverlast.

Model

Rolluiken worden op diverse manieren geïnstalleerd. Het belangrijkste verschil zit in de positie van de rolluikkast (waar de rolluik in opgerold wordt):

 • De voorzetrolluik: de rolluik wordt geheel op het raamkozijn gemonteerd aan de buitenkant;
 • De opbouwrolluik: dit systeem vormt één geheel met het raam, waarbij de rolluikkast eerst zichtbaar binnenshuis geplaatst wordt en daarna het raam met het rolluik aan de buitenkant van het raam;
 • De inbouwrolluik: de rolluikkast wordt in de muur verwerkt en is daardoor niet meer zichtbaar, hieronder wordt vervolgens het raam compleet gemonteerd met daarna het rolluik erop.

Materiaalkeuze

De volgende meest voorkomende opties in materiaalgebruik voor rolluiken zijn:

 • Staal: deze wordt vooral voor zwaardere toepassingen gebruikt, waarbij er sprake is van grotere inbraak- /veiligheidsrisico’s, en er een hoger budget beschikbaar is;
 • Kunststof: de goedkoopste optie die prima werkt tegen licht en geluid, maar weinig te bieden heeft tegen inbraak-/veiligheidsrisico’s;
 • Aluminium: een optie die tussen staal en kunststof en betaalbaarheid zit qua licht, geluid en inbraak-/veiligheidsrisico’s.

Transparantie

Transparantie van de rolluiken is een ander punt die bepalend is voor het model. Een winkel kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan een model waarmee de etalage zichtbaar blijft. Dergelijke rolluiken hebben meestal een rasterpatroon.

Afwerking

De rolluiken kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Elke RAL-kleur kan toegepast worden, waardoor de kleurstelling van het gebouw niet in gedrang hoeft te komen. Een bedrijf zou er ook een bedrijfslogo op kunnen laten aanbrengen.

Waarom voor een rolluik kiezen?

De vraag is welke mate van urgentie er is om een rolluik te plaatsen. Inbraak-/veiligheidsrisico’s staan daarbij altijd op de meest essentiële argumenten, maar overmatig overlast van licht en geluid kunnen de urgentie ook verhogen. Daarbij is het budget vaak doorslaggevend.

 1. Handig dat rolluiken zoveel voordelen bieden. Ik had er niet eens over nagedacht dat ze ook het omgevingsgeluid dempen. Dat is handig, want wij wonen aan een drukke weg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *