Reizen met de trein: zo pak je het slim aan!

Reizen met de trein: zo pak je het slim aan!

Laatst bijgewerkt:

Ben jij al bezig met het plannen van een tripje komende zomer? Steeds meer mensen verkiezen een reisje met de trein boven het vliegtuig. Europa is prima met de trein te verkennen. Verdiep je bijvoorbeeld eens op een rondreis Zwitserland met treinrondreis.nl. Zo pak jij jouw rondreis met de trein slim aan!

Waarom de trein?

De voornaamste reden om te kiezen voor een vakantie met de trein is echt de duurzaamheid. We moeten met z’n allen een stuk minder gaan vliegen en binnen Europa is eigenlijk alles makkelijk met de trein te bereiken. Het duurt significant langer, maar dat heeft ook een zekere charme en vanuit de trein kun je de omgeving extra goed bewonderen.

Een slimme reis uitstippelen

Reizen met de trein duurt lang. Als je meerdere plekken wilt bezoeken is het slim om je reis tactisch uit te stippelen, zodat je niet te lang achter elkaar in de trein hoeft te zitten. Verken bijvoorbeeld één land, zoals Italië of Duitsland, of kies grote steden die relatief dicht bij elkaar liggen, zoals Wenen en Boedapest. Kijk ook welke plekken een rechtstreekse treinverbinding hebben. Ga gerust een middagje puzzelen om de perfecte rit uit te stippelen.

Kaartjes kopen

Als je wil reizen met de trein is het het meest handig om een interrailticket te kopen voor het aantal dagen dat je in de trein moet zitten. Let wel goed op bij het checken van de dienstregeling. In sommige gevallen moet men (vooral bij internationale verbindingen) reserveren en nog wat extra’s bijleggen.

De trein in andere landen

Hoewel we vaak ontzettend mopperen op de Nederlandse Spoorwegen, is het treinverkeer in Nederland behoorlijk goed geregeld. In sommige Europese landen is het hetzelfde als hier, maar in de meeste landen is de trein echt niet zo punctueel als in Nederland. Waar in ons eigen land vijf minuten overstap vaak meer dan genoeg is, kun je in het buitenland bij het uitstippelen van een reis beter rekening houden met twintig minuten. Zorg ook dat je nooit afhankelijk bent van een laatste trein. Tot slot: houdt er bij het inpakken rekening mee dat in sommige landen het opstapje in de trein hoog is, en de gangpaden smal.

Slim pakken

Waar je in het vliegtuig je bagage ergens af kan geven om het op plaats van bestemming weer op te halen, heb je in de trein je bagage altijd bij je. Zorg dus dat je slim pakt en niet meer mee hebt dan nodig. Ga voor een kleine dagrugzak, een heuptasje voor waardevolle bezittingen en trek de kleren die de meeste ruimte innemen al aan tijdens de reis. Een rolkoffer is handiger dan een sporttas, omdat je deze niet hoeft te sjouwen wanneer je moet rennen om een overstap te halen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *