aanpassingen auto

Mobiel blijven met een aangepaste auto

Als je jong en gezond bent, kan je elke auto kiezen, zolang je budget het toelaat. Maar zo gemakkelijk is het niet voor iedereen. Er zijn veel mensen die met beperking geboren zijn of die door ouderdom, ongevallen of ziekte minder mobiel zijn geworden. Gelukkig betekent dat lang niet altijd dat je dan geen auto meer kan rijden. Er zijn veel hulpmiddelen en aanpassingen mogelijk die het mogelijk maken om toch in een auto te blijven rijden, zelfs als je in een rolstoel of scootmobiel zit.

Aanpassingen naar individuele behoeften

Door auto’s aan te passen aan je eigen individuele behoeften en door gebruik te maken van ondersteunende technologieën, worden steeds meer mensen met een beperking in staat gesteld om veilig en comfortabel voor hun eigen vervoer te blijven zorgen.

Een paar voorbeelden

Je hebt aanpassingen aan je auto nodig:

  • Als je een bepaalde beperking hebt waardoor je niet beide benen en/of armen kan gebruiken. Je kan dan bijvoorbeeld het gaspedaal naar links laten verplaatsen of voor handbediening kiezen.
  • Als je veel langer of kleiner bent dan de gemiddelde mens dan kunnen stoel, stuur of pedalen aangepast worden.
  • Mensen met ernstige rugklachten of rugafwijkingen kunnen behoefte hebben aan een speciale autostoel.

In sommige gevallen heb je speciale hulpmiddelen nodig om in en uit je auto te stappen.

  • Als je moeite hebt met het in- en uitstappen van de auto, kan je een draaistoel laten plaatsen die helemaal naar buiten draait. Als je zit, draait de stoel weer naar binnen. Je kan ook een extra handgreep laten plaatsen of de rail van de autostoel verlengen zodat de stoel verder naar achteren kan bewegen en er meer ruimte ontstaat.
  • Mensen die in een rolstoel zitten of zich in het dagelijks leven verplaatsen met een scootmobiel, kunnen gebruik maken van oprijplaten voor een scootmobiel of rolstoel. Op die manier is het mogelijk om zelfstandig de auto in te komen en te verlaten, als passagier of als bestuurder.
Mobiel blijven met een aangepaste auto
parkeerplaats voor aangepaste auto

Belangrijk om mobiel te blijven

Je eigen auto geeft je een gevoel van vrijheid. Je kan dan zelf op een door jou gekozen moment ergens heen zonder rekening te hoeven houden met schema’s of reistijden en zonder andere mensen om hulp te moeten vragen. Want hoe fijn is het als je gewoon je eigen boodschappen kan doen, je eigen zaken kan regelen of gewoon eens gezellig bij iemand op bezoek kan gaan.

Hoe ga je zo’n aangepaste auto betalen?

Als je een aangepaste auto nodig hebt, dan kan je die zowel kopen als leasen. Er zijn een aantal regelingen via het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente of het UWV, die de aanpassingen van je auto helemaal of gedeeltelijk vergoeden.

Leren rijden in een aangepaste auto

Voor het bedienen van een aangepaste auto kan soms wat oefening nodig zijn. De bedrijven die de aanpassingen aan je auto aanbrengen hebben vaak instructeurs beschikbaar die je hierbij helpen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *