energiezuinig huis

Met deze investeringen maak je je huis energiezuinig

Je huis energiezuinig maken heeft als voordeel dat je minder betaalt aan energie. Soms is het zelfs verplicht. Bijvoorbeeld als je vanaf 2023 een huis koopt dat een energielabel van E of F heeft, dan ben je verplicht om binnen 5 jaar na aankoop je huis te renoveren zodat je een beter energielabel krijgt.

Om je huis energiezuinig te maken kan je bepaalde investeringen doen. Voor sommige energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf van een warmtepomp, isolatie van je huis of het plaatsen van zonnepanelen, kan je vaak subsidie of een lening aanvragen. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.

Verbeter je huis met deze investeringen

Dit zijn de belangrijkste energiebesparende investeringen die het meeste rendement opleveren:

#1 Laat huis isoleren

Om de warmte in je huis binnen te houden, helpt het isoleren van je dak, muren en vloer. Bij Lammertink isolatie kunnen ze je over al deze vormen van isolatie informeren en het uitvoeren.

*Dak of zolder isoleren

Omdat warme lucht naar boven stijgt is er met het isoleren van het dak of de zolder veel winst te behalen. Op die manier zal er minder warmte door het dak verdwijnen. Het isoleren van je dak of zolder kan met pur schuim, PIR of PU platen of glaswol. Wat voor soort dak of zolder je ook hebt, er is altijd een vorm van isolatie te vinden die geschikt is.

*Spouwmuren isoleren

Het isoleren van de spouwmuren is één van de meest energie-besparende maatregelen die je ook weer snel terugverdiend hebt. Hierbij wordt een isolatiemateriaal ingespoten in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Ook als je al een oude spouwmuurisolatie hebt, kan het soms nuttig zijn om de spouwmuur opnieuw na te isoleren.

*Vloer isoleren

Bij het isoleren van de vloer wordt de vloer van de begane vloer geïsoleerd. Wie een kruipruimte onder zijn huis heeft kan deze isoleren met PU-schuim, glaswol of folie. Zo zal er minder warmte door de vloer verdwijnen en word je woongenot vergroot.

#2 Plaats isolerend glas

Je huis verliest veel warmte via de ramen. De meeste wat nieuwere huizen zijn voorzien van dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een laagje lucht ertussen wat isolerend werkt. Met dubbel glas verlies je nog steeds zo’n 20% warmte.

Betere en nieuwere oplossingen zijn:

  • HR glas – Dit is dubbelglas voorzien van een speciale warmte-isolerende coating
  • HR+ glas – HR+ glas is dubbelglas voorzien van een coating maar niet met een gewone luchtlaag maar een beter isolerende laag van edelgas zoals bijvoorbeeld argon.
  • HR++ glas – Dit is dubbelglas voorzien van een verbeterde coating en gevuld met argon
  • HR+++ glas – Hierbij worden drie glasplaten geplaatst met twee luchtlagen gevuld met edelgas. Omdat driedubbel glas breder is dan de dubbelglas varianten is het hierbij ook noodzakelijk om de kozijnen te vervangen.

#3 Plaats zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, verlaag je je energierekening. Meestal heb je deze investering in 5-8 jaar weer terugverdiend.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *