gordijnen ophangen

Manieren om je gordijnen op te hangen

Wie besluit voor gordijnen te kiezen, komt voor een paar keuzes te staan. Of het kiezen van de kleur nog niet moeilijk genoeg is, moet je je ook bezighouden met plooien, roedes, rail en hoe lang je je gordijnen wilt. We proberen wat orde in de mogelijkheden te scheppen.

Enkele plooi, dubbele plooi of platte plooi

Gordijnen worden geplooid opgehangen zodat ze mooi vallen en makkelijk opgevouwen kunnen worden. Dat kan met een enkele, dubbele, driedubbele of platte plooi.

De enkele, dubbele of driedubbele plooi kunnen voor elke stof gebruikt worden. De driedubbele plooi is misschien wat minder geschikt voor hele dikke stoffen. Hoe meer plooien hoe meer stof er nodig is voor gordijnen en hoe meer ruimte ze innemen als je opengevouwen zijn.

De platte plooi of stolpplooi wordt vaak gebruikt voor vitrages en in-between gordijnen die niet open en dicht geschoven worden. .

Manieren om je gordijnen op te hangen
enkele plooi
Manieren om je gordijnen op te hangen
driedubbele plooi
Manieren om je gordijnen op te hangen
dubbele plooi
Manieren om je gordijnen op te hangen
platte plooi

Rails of roede?

De ene manier van het ophangen van gordijnen kan beter passen bij je stijl dan de andere.

Manieren om je gordijnen op te hangen
rails

Gordijnen met een rails

De gordijnrails wordt opgehangen aan het plafond of aan de muur. De rails is voorzien van oogjes die kunnen schuiven. In de oogjes worden de gordijnhaken gehangen.

De gordijnrails is geschikt voor bijna alle soorten gordijnstoffen en zorgt ervoor dat gordijnen mooi strak hangen. Een gordijnrails is er ook met ronde vorm/bochten.

Gordijnen ophangen met een roede

Manieren om je gordijnen op te hangen
roede

Een gordijnroede is een stang die aan de muur of plafond bevestigd wordt. Het gordijn wordt voorzien van lussen of er worden ringen in de stof geslagen die om de roede passen. Het gordijn kan ook voorzien worden van een tunnel die om de roede geschoven kan worden. De roede wordt aan het eind voorzien van knoppen.

De gordijnroede is geschikt voor wat allerlei stoffen. Gordijnen die opgehangen zijn aan een roede hangen wat minder strak. Door de keuze van de vorm, decoratie en eindknoppen kan je bovendien voor een klassieke of moderne stijl kiezen.

Manieren om je gordijnen op te hangen
railroede

Gordijnen ophangen met een railroede

Een railroede is eigenlijk van de naam al zegt. Een railroede ziet eruit als een roede maar heeft de eigenschappen van een rails.Lengte van de gordijnen

Wat betreft de lengte van gordijnen heb je een aantal mogelijkheden:

 • Korte gordijnen
  Vaak wordt om praktische reden gekozen voor korte gordijnen. Bijvoorbeeld als er een brede vensterbank is of een verwarming onder het raam.
 • Vrij van de grond
  Dit is de meest gekozen lengte. Hierbij hangen je gordijnen mooi strak, zo’n 1-2 cm boven de grond. Voordeel is dat je ze makkelijk kan openschuiven en dat ze niet zo snel vuil worden. Deze lengte past bij alle stijlen.
 • Op de grond
  Kies je voor gordijnen die op de grond rusten, dan zijn je gordijnen zo’n 1-5 cm langer. Dit geeft een luxe uitstraling, maar kan ook rommelig staan. Het past bij een klassieke stijl.
 • Over de grond
  Er zijn ook mensen die kiezen voor extra lange gordijnen die aan de onderkant over de grond gedrapeerd worden. Dit zijn vaak gordijnen voor de sier die niet open of dicht geschoven worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *